Tips

Starta sidoprojekt – vad ska man tänka på?

Är du en av dem som går och funderar på att starta sidoprojekt? I den här artikeln listar vi några saker som kan vara bra att tänka på.

Varför vill du starta sidoprojekt?

Först och främst är det såklart bra att fråga dig varför du vill starta sidoprojektet. Det kan nämligen bli helt avgörande för kommande beslut. Är det först och främst för att skaffa en sidoinkomst så är mer affärsmässiga kriterier som ska styra. Det kommer innebära att en del roliga, men mindre lönsamma, idéer väljs bort. Men om huvudanledningen däremot är att du vill göra något som du brinner för så kan det kanske vara värt att timlönen blir lite lägre. Då ska du naturligtvis inte exkludera roliga idéer enbart av ekonomiska skäl.

Hur mycket är du beredd att jobba?

En del sidoprojekt är enkla att starta upp. Andra är mer komplicerade och kräver mer jobb. Här står du återigen vid ett vägskäl som kommer att påverka vägen framåt. En satsning på något som eventuellt skulle kunna bli en heltidssyssla i framtiden kräver givetvis mer jobb än något som inte är tänkt som mer än en rolig sidogrej. En del idéer är också mer eller mindre skalbara samt kan ge passiva inkomster – andra inte. Om det sistnämnda så kan även ett mindre projekt ta en hel del arbetstimmar i anspråk. Till exempel olika tjänster som att transportera bort skräp eller erbjuda snöröjning.

Vad behöver du?

Att gå igenom vad du kommer behöva för att genomföra olika sidoprojekt är också en viktig del av beslutet.  Det innefattar allt från själva produkten eller tjänsten till eventuell utrustning som kan behövas. Utrustning kan vara allt från transportmedel till verktyg eller kanske en webbsida. Vissa sidoprojekt kan också kräva en del förvaring. Till exempel vid uthyrning av olika objekt, där dessa behöver förvaras någonstans.

Mer läsning om att starta sidoprojekt

Sist, men inte inte minst, så kan det vara bra med lite inspiration. I listan nedan kan rekommenderar vi några andra inlägg här på bloggen som kan vara intressanta att läsa.