Försäljning, Idéer

Sälja matlådor

Kan man sälja matlådor som sidoinkomst? Det ska vi utforska i detta inlägg.

Att ta med matlåda till jobbet istället för att äta ute är ett beprövat sätt att spara lite extra pengar varje månad. Men skulle det fungera att ta det till nästa nivå – att göra extra matlådor och sälja på arbetsplatsen?

Detta bygger givetvis på att man får lov att göra det för arbetsgivaren. Men det finns exempel. Enligt en förstahandskälla så gjorde en anställd på ett stort svenskt techföretag just detta på kontoret i Stockholm. Den anställda sa senare upp sig och satsade fullt ut på sin cateringverksamhet.

Kalkyl

Låt oss räkna på det i mindre skala först. Först och främst behöver man sannolikt en nisch. Vilken mat ska man satsa på? 

En förslag skulle kunna vara vegetarisk mat. Inte bara för att det ligger rätt i tiden – vegetariska råvaror är billiga och har dessutom bättre hållbarhet än till exempel kött och fisk.

Genom att satsa på en billig nisch kan du som säljer också hålla låga priser. Något som förstås gör det enklare att sälja maten. Den populära bloggen Portionen under tian har många enkla recept.

Bara genom att göra ett rejält storkok i veckan på 10 portioner (utöver sina egna) och sälja dessa för det billiga priset 30 kronor styck skulle alltså kunna ge en inkomst på 200 kronor. Då har varje portion har en marginal på 20 kronor efter avdrag för kostnaden för råvarorna på 10 kronor.

Nackdelar med att sälja matlådor

En viktig del av analysen är att identifiera vilka nackdelar som finns. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns med att sälja matlådor?

  • Att bedriva den här typen av försäljning på arbetsplatsen kräver såklart tillstånd från arbetsgivaren.
  • Arbetsplatsen behöver vara relativt stor. Annars finns det helt enkelt inte tillräckligt många möjliga kunder för att få ihop någon försäljning att tala om.
  • Intäkten för varje såld matlåda blir inte så stor. Det är antagligen viktigt att hålla sig till billiga råvaror, annars blir marginalerna för små och/eller priset för högt.
  • Det är en enkel affärsidé som varken är skalbar eller ger någon passiv inkomst.

Sammanfattning

Att sälja matlådor är en möjlig sidoinkomst med hyfsat låg tröskel. Idén är ganska enkel att testa och kräver inga direkta investeringar för att komma igång med. Den kräver dock tillstånd från arbetsplatsen. Intäkten för varje såld matlåda blir heller inte så stor. Sammanfattningsvis en enkel idé, men också med relativt låg potential. Passar bra för dig som tycker om att laga mat!

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!