Idéer, Uthyrning

Hyra ut en skottkärra

Kan det vara en bra sidoinkomst att hyra ut en skottkärra? En skottkärra är något som många kan ha behov av ibland och då kan vara intresserade av att hyra.

Att hyra ut saker kan vara ett smart sätt att tjäna pengar. Det gäller både vardagliga saker som cyklar och barnvagnar, men också arbetsredskap som släpkärror och minigrävare.

En skottkärra är ett exempel på det sistnämnda. Det som gör en skottkärra intressant som uthyrningsobjekt är att de är billiga att köpa in samtidigt som de adresserar ett väldigt vanligt problem. Låt oss räkna lite på det.

Kalkyl

En skottkärra är en relativt billig uthyrningsprodukt. Sökningar på Google visar att nypris ligger på ungefär 1000 kronor. Det är så pass billigt att en del antagligen väljer att köpa en skottkärra trots att de bara ska använda den ett fåtal tillfällen. Men samtidigt är det också många som bor trångt och därför skulle kunna vilja undvika det av det skälet.

Innan man ger sig på detta är det dock viktigt att vara medveten om att varje enskild uthyrning inte kommer att generera så mycket intäkter. En sökning på Hygglo visar att en dagshyra ligger på cirka 30 till 70 kronor per dag.

Låt oss säga 50 kronor per dag. En skottkärra som kostar 1 000 kronor att köpa in och sedan kan hyras ut för 50 kronor betalar av sig efter 20 dagars uthyrning. Om förvaring inte är ett problem så kan självklart ha flera skottkärror som man hyr ut.

Om man räknar på att en skottkärra går att hyra ut 40 dagar per år så blir förtjänsten 1 000 kronor första året och 2 000 kronor varje år efter det. Alltså när skottkärran har betalat av sig. För att det inte ska bli för mycket jobb kan man räkna på att varje uthyrning löper över 5 dagar. Då blir det 8 olika tillfällen som skottkärran hyrs ut.

Nackdelar med att hyra ut en skottkärra

Det är viktigt att även lyfta fram eventuella nackdelar när man analyserar och utvärderar en idé. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns med att hyra ut en skottkärra?

  • Den mest uppenbara nackdelen är att intäkten från varje uthyrning är liten. Det innebär att det behövs många uthyrningar för att det ska generera några pengar att tala om.
  • Många uthyrningar leder till mycket administration, vilket blir ytterligare en nackdel. 
  • En skottkärra är relativt billig, och det finns en risk att många köper dem istället för att hyra. De tar heller inte så stor plats utan går att förvara i till exempel ett källarförråd.
  • Det är ingen skalbar affärsmodell och den ger heller ingen passiv inkomst.

Sammanfattning

Att hyra ut en skottkärra är en enkel affärsidé som adresserar ett väldigt vanligt behov. Det är också enkelt att testa idén eftersom det varken är en dyr eller krånglig produkt att köpa in. Den stora nackdelen är att det ger en liten intäkt per uthyrning. Dock så betalar den av sig redan efter cirka 20 uthyrningar eftersom inköpskostnaden är så låg. Att hyra ut en skottkärra kan till exempel vara en bra grej att testa för någon som vill prova på hur det fungerar att hyra ut saker och vill börja med något okomplicerat.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!