Idéer, Uthyrning

Hyra ut cyklar

Att hyra ut saker kan vara ett smart sätt att tjäna pengar. Detta eftersom att användare/kunder kan tänkas vilja hyra produkter istället för att köpa dem av flera olika skäl.

Läs gärna inlägget om varför det kan vara smart att hyra ut saker för att tjäna pengar.

Ett sådant skäl skulle kunna vara att man tillför värde genom att göra produkten tillgängliga för kunden på rätt plats och vid rätt tillfälle.

Låt säga att du är på semester. Orkar du släpa med dig allt du skulle kunna behöva under semestern? Tveksamt. En del saker tar helt enkelt för mycket plats eller är jobbigt att släpa på. Kanske går de att köpa eller hyra på plats istället?

Om du bor på, eller i anslutning till, en ort som många semestrar på så skulle du eventuellt kunna ha en bra hemmamarknad för att hyra ut den här typen av produkter. En cykel är ett exempel på en produkt som många nog skulle kunna tänka sig att hyra under semestern istället för att släpa med sig. Så varför inte göra en liten kalkyl på idén.

Kalkyl

Låt säga att det kostar 2000 kronor att köpa in en cykel av godtagbar kvalitet. Efter lite sökningar på nätet så bedömer jag att man kan ta mellan 50 och 200 kronor per dag för att hyra ut en cykel. Eftersom vi riktar in oss på semesterfirare så borde vi kunna lägga oss i det övre spannet – vi säger 150 kronor.

Hyr man ut flera dagar får man givetvis ge ett billigare pris, men då har man å andra sidan fått mer uthyrning för samma jobb. Det är ju inte jobbigare att hyra ut en cykel tre dagar istället för en.

Efter att en cykel har hyrts ut 13-14 gånger (räknat på en dags uthyrning) så har den betalat av sig. Då kommer den att börja generera rena inkomster.

Omkostnaderna för att hyra ut cyklar borde rimligtvis vara låga. Om man har många cyklar så kräver det någon form av förvaring, men om du bor i ett hus på landet behöver det inte vara något problem. Vissa kostnader för underhåll av cyklarna tillkommer givetvis också.

Nackdelar med att hyra ut cyklar

Det är viktigt att alltid också fundera på vilka nackdelar som finns med en affärsidé. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker.

  • Att hyra ut cyklar är ingen direkt nyskapande affärsidé och det förekommer med största sannolikhet en del konkurrens om kunderna.
  • Cyklar är fordon och skulle potentiellt kunna bli inblandade i olyckor. Alltså innebär det ett extra ansvar när det kommer till säkerhet och att se till att produkten man hyr ut är i ett gott skick.

Sammanfattning

Att hyra ut cyklar är en ganska enkel idé att tjäna pengar på som involverar relativt lite administration. Baksidan av detta är dock att man sannolikt kommer att vara konkurrensutsatt. På ett ungefär så kan en cykel betala av sig efter 12-15 uthyrningar. Det beror givetvis på hur dyr cykeln är och vad den man hyr ut den för. Fördelen med den här affärsidén är enkelheten och den breda målgruppen.

Vad tycker du om idén? Har du något du skulle vilja lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!