Idéer, Uthyrning

Hyra ut inredning

Att hyra ut inredning, så som möbler, mattor, tavlor, lampor med mera, kan vara ett smart sätt att tjäna pengar.

Uthyrning är ofta ett bra sätt att tjäna pengar eftersom att olika objekt går att hyra ut om och om igen och skapa en återkommande intäkt. Genom att bygga upp ett litet förråd av intressanta möbler, mattor och andra inredningsdetaljer så skulle man kunna tjäna pengar på att hyra ut inredning. Vi kan genast identifiera i alla fall två målgrupper för detta.

  • Hus- och lägenhetsvisningar. Mäklare och säljare av fastigheten kanske vill få den att se extra attraktiv ut. Ett sätt kan vara att hyra in lite inredningsdetaljer.
  • Fester och event. Det kan vara allt från firmafester till festivaler. 

Kalkyl

Låt säga att man sätter ihop ett startpaket med fyra mindre fåtöljer, fyra mattor och fyra tavlor. Man erbjuder sedan uthyrning av alltihop som ett paket, eller varje grej var för sig. Allt köps in på auktioner eller second hand till ett billigt pris. För den som har öga för fynd är detta relativt enkelt att lösa.

Inköpskostnad: 7 000 – 10 000 kronor.

Vilka intäkter kan man räkna på då? Låt oss säga 2 000 kronor för hela paketet. Det innebär i så fall att man behöver hyra ut det fem gånger för att räkna hem en inköpskostnad på 10 000 kronor. Därefter blir alla intäkter ren vinst.

Sedan lägger vi också till uthyrning av sakerna var för sig enligt följande pristabell:

  • Fåtöljer – 300 kronor per styck och tillfälle
  • Mattor – 200 kronor per styck och tillfälle
  • Tavlor – 100 kronor per styck och tillfälle

Om man under en hypotetisk säsong hyr ut hela paketet 5 gånger, samt varje enskilt objekt 12 gånger (till exempel att samtliga fåtöljer hyrs ut vid 3 tillfällen) så har man under säsongen fått en intäkt på 17 200 kronor. Redan första säsongen blir det en bra vinst. Som vanligt så behöver man givetvis ha koll på vad som gäller skattemässigt.

Nackdelar med att hyra ut inredning

Alla affärsidéer kommer med både för- och nackdelar. Så också denna. Vilka nackdelar kan vi då identifiera med att hyra ut inredning?

  • Förvarning. Möbler och annan inredning tar upp mycket plats och kräver sannolikt någon form av förvaring som kan medföra extra kostnader. 
  • Logistik. Det är inte enkelt att transportera möbler, och potentiella kunder kan avskräckas av detta. Det kan vara så att man som leverantör behöver kunna erbjuda transport. Det medför i så fall extrajobb och kostnader, vilket innebär att man kanske behöver justera upp priserna.
  • Kundsegmentet. Kommer det att finnas tillräckligt många som vill hyra möbler och annan inredning?

Sammanfattning

Även om framförallt förvarning och logistik komplicerar saken så verkar det trots allt vara en relativt attraktiv affärsidé att hyra ut inredning. Om kalkylen är rimlig går det ganska snabbt att börja göra vinst. Det är dessutom en idé som passar perfekt för dig som är intresserad av inredning och second hand.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!