Allmänt

Räntan stiger – så minskar du dina utgifter

Att räntan stiger har nog inte undgått någon med bolån. Med den stiger kostnaderna då lånen blir dyrare. Vi ger lite inspiration kring hur man kan få ner utgifterna.

Amortera extra när räntan stiger

Den som har råd kan försöka amortera lite extra. Det är lätt att känna att det är meningslöst att amortera några tusenlappar här och där om bolånet är på flera miljoner. Men försök tänka som ett företag. Om skuldsättningen är hög försöker företaget i regel arbeta ner den över tid. Om räntan ligger på 4-5 procent kan man se varje avbetalning på lånet som en riskfri investering där avkastningen är just 4-5 procent. Och det är ganska förmånligt om man tänker efter.

Be om amorteringsfritt

Om kostnaderna redan blivit för höga kanske man istället behöver göra tvärtom. Man kan då be banken om att få amorteringsfritt under en period. Det man måste tänka på här är dock att bara löser problemet tillfälligt. Om man inte amorterar så minskar inte lånet och därmed heller inte räntekostnaden. Till skillnad från amorteringen så är räntan en ren kostnad.

Tjäna pengar på saker du inte behöver

Många av oss har under årens lopp samlat på oss saker som vi inte använder längre. Det kan vara allt från gamla cyklar till takboxar och släpkärror. Förutom det uppenbara, att dessa går att sälja, så kan man också hyra ut dem för att få in extra pengar.

Genom att hyra ut istället för att sälja ökar man sitt kassaflöde istället för att bara få en engångsintäkt. För den som ska amortera lite extra är engångsintäkten bra, men för den som behöver öka sina löpande intäkter är det bättre att få in lite extra pengar varje månad.

Observera att inget av det som nämns i inlägget är finansiell rådgivning. Det ska enbart ses som inspiration till hur man kan minska sina kostnader, inte som en rekommendation.