Idéer, Uthyrning

Hyra ut takboxar

Hyra ut takboxar – kan det vara ett smart sätt att tjäna pengar? En produkt som många kan behöva använda, men samtidigt kanske inte vill äga och förvara.

Vi har tidigare tagit upp att uthyrning kan vara ett smart sätt att tjäna pengar. Detta eftersom att människor kan tänkas vilja hyra produkter istället för att köpa dem av flera olika skäl.

Läs gärna inlägget om varför det kan vara smart att hyra ut saker för att tjäna pengar.

Ett sådant skäl kan till exempel vara att det är en produkt som man bara behöver vid vissa enstaka tillfällen. Det kanske dessutom är något som är stort, otympligt och tar upp mycket plats i ett källarförråd eller garage. Då det blir ännu mer intressant att hyra istället för att köpa. En takbox är just en sådan produkt.

Kalkyl

Sökningar på nätet visar att en ny takbox kostar mellan 5 000 och 10 000 kronor. Vi väljer att räkna på en billigare varianten, alternativt att välja begagnade takboxar för samma inköpspris.

Genom att göra en sökning på Hygglo så kan man se på ett ungefär vad man kan hyra ut takboxar för. Mellan 100 och 200 kronor per dag verkar de billigare ligga på, men det blir billigare om man hyr en längre period. Låt oss därför räkna på 150 kronor per dag eller 500 kronor per vecka.

Efter att en takbox har hyrts ut cirka 33 gånger i en dag, eller 10 gånger i en hel vecka, så har den betalat av sig. Då kommer den att börja generera rena inkomster.

Nackdelar med att hyra ut takboxar

Det är också viktigt att alltid analysera vilka nackdelar som finns med en affärsidé. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns med att hyra ut takboxar?

  • Storleken på takboxar är en nackdel som inte går att komma ifrån. Att förvara dem kommer att ta mycket plats.
  • Eftersom det är ganska uppenbart att många kan ha ett behov av att hyra en takbox så är risken för konkurrens stor. Både från andra “side hustlers” men också från exempelvis bensinstationer och andra aktörer som kan tänkas hyra ut takboxar.

Sammanfattning

Att hyra ut takboxar är, precis som med mycket annan uthyrning, en enkel och okomplicerad affärsidé. Den största styrkan med takboxen som uthyrningsprodukt är att många sannolikt mer än gärna hyr den för att slippa förvara den. Det innebär att de troligen att marknaden kan vara relativt stark och att kunderna också är beredda att betala för sig. Takboxens största styrka blir dock också dess största svaghet. Detta eftersom att den blir jobbig att förvara. Särskilt om man ska ha flera stycken att hyra ut.

Vad tycker du om idén? Har du något du skulle vilja lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!