Idéer, Tjänster

Bli yogainstruktör

Älskar du yoga? Kanske kan du också få betalt för att göra det du älskar genom att försöka bli yogainstruktör?

De senaste åren har yoga blivit en alltmer populär form av träning för kropp och själ. Förutom den fysiska träningen som kan ge ökad styrka och smidighet samt bättre hållning så hjälper yoga många att slappna av och vara i nuet. Yoga kan också bidra till bättre kännedom om och kontakt med sin kropp.

Är du en av dem som älskar yoga? Varför då inte försöka bli yogainstruktör och kanske få möjlighet att kunna ha det som en sidoinkomst?

Konkurrensen är dock ganska hård då det är många som gillar yoga. Det man behöver är oftast de rätta kontakterna. Kanske någon som redan är yogainstruktör?

Här får man dock verkligen understryka att det är inte är någon större idé att enbart ge sig in i detta för pengarna. Dels så betalar det inte tillräckligt bra, men det är är också svårt att ha någon trovärdighet som yogainstruktör om man inte brinner för det.

Kalkyl

Kalkylen blir i det här fallet ganska enkel. Att hålla i ett yogapass på cirka en och en halv till två timmar ger ofta cirka 500 kronor. Normalt så behöver man dock fakturera för beloppet, vilket innebär att ungefär hälften försvinner i skatt och arbetsgivaravgift. Man behöver dock inte ha eget företag för att fakturera utan det går att göra via exempelvis Frilans Finans

Om man håller i två pass i månaden blir det 500 kronor netto i månaden. Eller 6 000 kronor per år.

Nackdelar med att bli yogainstruktör

Som vanligt är det viktigt att även reflektera över eventuella nackdelar som kan finnas med att bli yogainstruktör.

  • Som vi tidigare konstaterat bygger hela idén på att man har ett stort intresse för yoga och en stark vilja av sprida detta intresse vidare. 
  • Även om man har ett stort intresse så kan det vara svårt att få in en fot. Yoga är populärt och många vill bli instruktörer.
  • Ibland kan man behöva vara certifierad för att få hålla i kurser och då måste man gå en utbildning. Sådana utbildningar kostar ofta en del, ibland uppåt 30 000 kronor. Med endast 6 000 kronor per år som intäkt så tar det ett tag innan kursen har återbetalat sig.

Sammanfattning

Yogainstruktör är ingenting man blir enbart för att tjäna pengar. Som med så många andra hobbies som vi har tagit upp som förslag på Sidoprojekt, till exempel stickning, så bör det finnas ett genuint intresse. Om du däremot redan är en aktiv yogi eller yogini så varför inte passa på att tjäna lite extra pengar medan du gör något du tycker är roligt?

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!