Försäljning, Idéer

Sticka och sälja mössor

Kan en möjlig idé att tjäna pengar på vara att sticka och sälja mössor? För den som är duktig på att sticka och samtidigt har lite känsla för design och vad som är trendigt för tillfället så kan det vara värt att åtminstone utvärdera det.

En stickad mössa är dock ingen unik produkt. Mössor går att köpa i vilken butik, dessutom ofta till ett lågt pris. Om det gäller mössor för barn så finns också ofta äldre släktingar som mer än gärna stickar och ger bort dessa mössor helt gratis. 

Därför är koll på design och trender centralt för denna idé. Mössorna måste paketeras som en mode- eller premiumprodukt som kunderna gärna betalar lite extra för. Du måste ha ett starkt varumärke helt enkelt.

Läs gärna inlägget om att bygga varumärke.

Kalkyl

Vad kostar ett garnnystan? Som vanligt är svaret “det beror på”. Dock så visar lite research bland återförsäljare på nätet, som exempelvis Knittingroom, att priset oftast ligger mellan 30 och 100 kronor per garnnystan. Låt oss för denna kalkyl säga 50 kronor.

Enligt uppgifter från vana stickare och stickerskor så räcker ett garnnystan ungefär till en mössa. Om det är barnmössor kan ett nystan räcka till två mössor, men låt oss räkna med det första alternativet. Tidsåtgången gör att sticka en mössa tar ett par timmar.

Beräkning på en mössa

  • 3-4 timmars jobb
  • 50 kronor i garnkostnad
  • Säljs för 300 kronor
  • Vinst: 250 kronor, eller cirka 65-80 kronor i timmen.

Detta är beräknat på en en hobbyverksamhet, där verksamheten ännu inte är momsregistrerad. Om omsättningen överstiger 30 000 kronor per år är man dock skyldig att momsregistrera sin verksamhet.

Läs även inlägget om hur man skiljer hobbyverksamhet från näringsverksamhet.

Nackdelar med att sticka och sälja mössor

Vilka nackdelar finns då med att sticka och sälja mössor? För det är viktigt att också analysera vilka nackdelar som finns när man utvärderar en idé. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker.

  • Den mest uppenbara nackdelen är att det sannolikt blir mycket jobb för lite pengar, såvida man inte tar ett väldigt högt pris för sin produkt.
  • För att ha en rimlig chans att kunna sälja produkterna behöver man, förutom att vara duktig på att sticka, också ha lite stilkänsla. Här gäller det kanske först och främst att vara ärlig mot sig själv. Att man är duktig på att sticka betyder inte automatiskt att man har koll på stil och trender och vet vad som säljer.
  • Även om det kan kännas inspirerande och roligt att försöka göra något till en mode- eller premiumprodukt så är det långt ifrån enkelt. Det finns en anledning till att starka varumärken behåller sin position. Franska Louis Vuitton har till exempel funnits i nästan 200 år.

Sammanfattning

Att sticka och sälja mössor är definitivt inte den rakaste vägen till att tjäna lite extra pengar. I alla fall inte sett till möjlig timlön. Det är en slutsats man kan dra av kalkylen i det här inlägget. Men om du tycker att det är roligt att sticka och ser det som ett intresse som du kan ägna dig åt och samtidigt få in en och annan krona på, ja då är det en annan sak. Dessutom kan det ju vara kul att testa vingarna för sin egen modeprodukt, med allt vad det kan innebära i form av att bygga varumärke med mera.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!