Allmänt

Hobbyverksamhet eller näringsverksamhet?

Hur avgör man om sidoinkomster bör räknas som hobbyverksamhet eller näringsverksamhet? Om man tjänar pengar på något vid sidan av sitt vanliga jobb, behöver man då driva det som en näringsverksamhet? Det vill säga ha en F-skattsedel och deklarera inkomsterna inom ramen för en enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag?

Inte nödvändigtvis. Att man tjänar pengar på en hobby behöver inte betyda att den automatiskt ska klassas som en näringsverksamhet.

Skatteverket definierar näringsverksamhet som något som är självständigt, drivs i vinstsyfte och är varaktigt. Det är oftast vinstsyftet som avgör om något räknas som hobbyverksamhet. Om det förekommer ett vinstsyfte så ska verksamheten bedrivas som näringsverksamhet. 

Vi kan ge två exempel direkt hämtade från den här sajten.

Tjäna pengar på att hyra ut cyklar: Är det hobbyverksamhet eller näringsverksamhet? Dels är det svårt att motivera att cykeluthyrning skulle vara en hobby (vinner nog inga priser som “roligaste hobby” i alla fall), dels så är det svårt att hävda att det inte skulle finnas ett vinstsyfte. Här skulle nog Skatteverket med största sannolikhet klassa verksamheten som en näringsverksamhet.

Tjäna pengar på att odla och sälja växter: Är det hobbyverksamhet eller näringsverksamhet?Eftersom det primära syftet med att odla växterna inte är att tjäna pengar är det troligt att Skatteverket skulle klassa det som en hobbyverksamhet. Skatteverket listar dessutom själva trädgårdsodling som en “verksamhet av hobbybetonad karaktär” på sin sajt.

Även om verksamheten man bedriver klassas som en hobbyverksamhet så behöver man fortfarande betala skatt. Skillnaden blir att man betalar skatt som “inkomst av tjänst” istället för “inkomst inom näringsverksamhet”. Här kan du läsa mer om det samt hur Skatteverket definierar en Hobby

Fortknox har en bra artikel som sammanfattar hur skatt i hobbyverksamhet fungerar, och även listar en del undantag som finns. Bland annat så kan man plocka och sälja bär och svamp för 12 500 kronor per år utan att behöva skatta på det.

För fullständig information om skatteregler, samt hur det funkar att starta och bedriva näringsverksamhet så besök Skatteverkets sajt.