Idéer, Uthyrning

Hyra ut en släpkärra

Kan det vara en bra sidoinkomst att hyra ut en släpkärra?

Som vi har konstaterat tidigare så kan att hyra ut saker vara ett smart sätt att tjäna pengar. Kunder kan vill hyra produkter istället för att köpa dem på grund av olika skäl. Ett sådant skäl kan vara att man behöver något vid ett särskilt tillfälle. Genom att erbjuda uthyrning kan man alltså göra produkten tillgänglig vid just det enda tillfälle kunden behöver använda den.

En kategori objekt som kan vara intressant att titta lite närmare på är arbetsredskap. Vi har tidigare bland annat skrivit om minigrävare, byggställningar och lastbilar. Arbetsredskap är ofta dyra att köpa och tar upp mycket plats. Alltså är det extra många som hellre hyr än köper.

En släpkärra är ett arbetsredskap, men vänder sig till en bred målgrupp. Alla behöver vid något tillfälle transportera saker, oavsett om det bara handlar om att köpa en ny soffa, slänga grovsopor eller flytta.

Kalkyl

Släpkärror finns såklart i olika prisklasser, men jämfört med exempelvis skåpbilar så är de relativt billiga. Efter lite research på bland annat Blocket så bedömer vi att man kan köpa en begagnad släpkärra för mellan 5 000 och 15 000 kronor.

Låt oss säga ungefär mittemellan, 10 000 kronor.

Vad kan man då hyra ut en släpkärra för? Det varierar givetvis lite på storlek och modell, men om man söker på Hygglo så verkar priserna ligga på mellan 100 och 500 kronor per dag.

Om vi sätter 250 kronor som pris och räknar på det behöver vi hyra ut skåpbilen 40 gånger (i en dag) innan den har betalat av sig. Det är faktiskt ganska få gånger, i alla fall om man jämför med andra fordon och arbetsredskap. Dessutom kan man sannolikt sälja släpkärran vidare och få tillbaka ytterligare några tusen. Då kanske man helt plötsligt bara behöver hyra ut den hälften så många gånger.

Att hyra ut en släpkärra för 250 kronor dagen i sammanlagt 30 dagar under ett år ger en årsinkomst på 7 500 kronor. Dubblar man antalet dagar till 60 blir det 15 000 kronor.

Nackdelar med att hyra ut en släpkärra

Det är viktigt att alltid också fundera på vilka nackdelar som finns. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns med att hyra ut en släpkärra?

  • Intäkten per uthyrning blir relativt låg.
  • Som med många andra uthyrningsobjekt så är förvarningen en nackdel. Man behöver ha någonstans att ställa släpkärran.

Sammanfattning

Att hyra ut en släpkärra är en mycket enkel idé som möter ett grundläggande behov som många har. Inköpskostnaden är också ganska låg och den kan börja generera vinst relativt fort. Precis som med många andra uthyrningsobjekt så kan förvaringen vara en nackdel. Enkelheten och en bra kalkyl ihop med släpkärran fyller ett tydligt behov gör dock att slutomdömet blir positivt.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!