Idéer, Tjänster

Hjälpa till med trädgårdsarbete

Vi svenskar älskar våra trädgårdar och för en del av oss kan det kanske till och med bli lite för mycket av det goda. Därför kan det kanske finnas en möjlighet att tjäna pengar på att hjälpa till med trädgårdsarbete.

En bra grej är också att många typer av trädgårdsarbete ger rätt till RUT-avdrag. Det är givetvis en stor fördel eftersom det gör att din timlön blir 50 procent billigare för din kund. Här kan du läsa vilka kriterier som gäller. Att kunna nyttja RUT-avdraget kräver dock att du har eget företag.

För den som istället vill hålla det enkelt så finns det också tjänster som man kan använda sig av för att erbjuda sina tjänster. En sådan är Yepstr, som dock främst riktar sig till ungdomar.

Kalkyl

Låt oss räkna på att du genom eget företag tar emot uppdrag på 10 timmar i månaden under april till september varje år. Det blir totalt 60 timmar under en säsong.

Enligt Offerta, en tjänst för att ta in offerter, så ligger priset för en trädgårdsmästare på cirka 600 kronor i timmen. Om vi istället räknar på halva det priset, 300 kronor i timmen, så ligger vi betydligt lägre. Dock så innebär ju RUT-avdraget att en kostnad på 300 kronor mot kund i själva verket är 600 kronor i intäkt för dig.

60 timmar gånger 600 kronor är lika med 36 000 kronor. Det är en rätt bra extrainkomst. Glöm dock inte att detta enligt denna beräkning även inkluderar moms. Momsen redovisas separat och blir inte en intäkt för dig som företagare. Hos Skatteverket kan du läsa mer om hur det fungerar med moms.

Nackdelar med att hjälpa till med trädgårdsarbete

Som vanligt gäller det också att identifiera eventuella nackdelar med idén. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns med att hjälpa till med trädgårdsarbete?

  • Det är ett enkelt jobb, på gott och ont. Du får betalt per timme och det är varken skalbart eller ger någon passiv inkomst.
  • Det är ett säsongsjobb. På vintern finns inte så mycket att göra.
  • Det blir en del administration att hantera RUT-avdragen.

Sammanfattning

Att hjälpa till med trädgårdsarbete lite av urtypen för vad man brukar kalla ett “enkelt jobb”. Det är ingen avancerad affärsidé och sannolikt heller inget du kommer att bli rik genom att hålla på med. Men om du har ett intresse för trädgårdsskötsel och tycker det är roligt att arbeta ute så kan det vara ett smidigt sätt att tjäna lite extra pengar. Att många trädgårdstjänster dessutom är berättigade RUT-avdrag gör också att timlönen kan bli relativt bra för den som erbjuder det via ett eget företag.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!