Allmänt

Vad är passiva inkomster?

Passiva inkomster innebär att du inte behöver arbeta för pengarna – pengarna arbetar för dig. Medan du är på ditt vanliga jobb, är med din familj eller sover, så kommer pengarna fortsätta att ticka in på ditt konto.

Låter detta för bra för att vara sant? Det är det inte. Däremot så kan det behöva förklaras och förtydligas vad som definierar en passiv inkomst. Det ska vi göra i detta inlägg, samt även ge några exempel.

Några exempel på passiva inkomster

  • Inkomster från räntor. Du sätter in pengarna på kontot och de kommer efter det att löpande generera ränta. Efter att insättningen gjorts behöver inte göra någonting alls, mer än att se pengarna växa. Låna ut pengar, en idé som vi tidigare skrivit om, är ett bra exempel på hur man kan få sidoinkomster från räntor.
  • Uthyrning av fastighet. Det kan till exempel vara allt från ett sommarhus eller extra rum i ditt boende. Visserligen har du vissa åtaganden mot din hyresgäst, men det är är rätten att nyttja fastigheten hyresgästen betalar för och det är en passiv inkomst som kommer in under hela hyrestiden. 
  • Sälja en e-bok. Också en idé som vi tidigare har avhandlat i ett inlägg. Även om det är mycket jobb att skriva boken så kan den generera passiva inkomster när den väl är skriven.

Skillnader på olika typer av passiva inkomster

En fråga som direkt dyker upp är givetvis var man drar gränsen för vad som räknas som passiva inkomster. Att få ränta på kapital eller avkastning på fonder kräver liten arbetsinsats, men att underhålla en fastighet kräver däremot en del jobb och att skriva en bok kräver massor av jobb – i alla fall initialt.

En bra definition är att allt som kan ge intäkter utan aktiv, löpande handpåläggning är en passiv inkomst. Räntan talar såklart för sig själv, men även hyran från en fastighet kommer in utan arbetsinsats. Även boken kan sälja sig själv, förutsatt att man har en digital lösning för det förstås.

Varför skaffa en passiv inkomst?

Det största argumentet för att försöka hitta en passiv inkomstkälla är tiden. Att hyra ut saker eller sälja tjänster kan vara bra och roliga sätt att få lite extra inkomster – men man behöver fortfarande avsätta arbetstimmar för att få nya pengar att komma in. En passiv inkomst öppnar däremot upp helt nya möjligheter. Plötsligt kanske man kan gå ner i arbetstid och spendera mer tid med familjen.

Lästips

Som avslutning, några ytterligare lästips.