Idéer, Uthyrning

Hyra ut kajaker

Bor du vid kusten eller i anslutning till en större sjö? Att hyra ut kajaker kanske kan vara ett kul sidoprojekt att tjäna pengar på?

Som vi tidigare skrivit om kan ett smart sätt att tjäna pengar vara att hyra ut saker. Många vill hyra produkter istället för att köpa dem på grund av olika skäl. En efterfrågan skapas, och genom att göra produkten tillgängliga för kunden på rätt plats och vid rätt tillfälle kan det finnas en marknad för att hyra ut produkten.

Semesterfirare är en bra målgrupp att rikta in sig på med detta värdeerbjudande. Dels kan de av bekvämlighetsskäl vilja slippa att släpa med sig saker, till exempel cyklar. Men de kan också vilja testa på nya aktiviteter under semestern.

Om du bor på, eller i anslutning till, en ort som många semestrar på så skulle det kanske kunnas finnas en marknad för att hyra ut den här typen av produkter. Till exempel kajaker.

Kalkyl

Som med de flesta produkter så finns kajaker i olika prisklasser. Det finns till exempel lite billigare kajaker i plast och lite dyrare i glasfiber. På Kajaksidan.se kan man läsa lite mer om vilka olika alternativ som finns.

Semesterfirare som vill testa en aktivitet är dock i regel inte så kräsna, så det funkar sannolikt att gå på de billigare alternativen i plast. Nya kajaker kostar runt 10 000 kronor, men om man väljer att köpa in dem begagnade så borde hälften räcka och det blir fortfarande kajaker av god kvalitet. Alltså 5 000 kronor.

Eftersom många vill hyra kajaker i grupp så behöver man införskaffa ett antal. Vi kan räkna på sex stycken, alltså 30 000 kronor i inköpskostnad.

Hyr man ut hela dagar, eller kanske till och med flera dagar, behöver man ge ett billigare pris. Men då har man å andra sidan fått mer uthyrning för samma jobb. Om 300 kronor är rimligt för en halvdag så kanske 500 kronor är rimligt för en heldag.

Låt oss säga att de sex kajakerna tillsammans hyrs ut 30 halvdagar och 15 heldagar under en säsong. Det känns ändå ganska lågt räknat, men det är bättre att lägga sig lågt eftersom detta är tänkt som ett sidoprojekt och inte något att syssla med på heltid. Ibland kommer man tappa kunder på grund av att man är på jobbet, bortrest eller liknande.

30 x 300 = 9 000 kronor

15 x 500 = 7 500 kronor

Totalt: 16 500 kronor

Som ni kan se så får man enligt denna kalkyl inte tillbaka inköpskostnaden under första säsongen. Med ett inköpspris på 5 000 kronor och ett hyrpris på 300 kronor per halvdag behöver varje kajak hyras ut cirka 17 gånger innan den börjar generera vinst. Så det gäller att man är långsiktig om man vill testa den här idén.

Om man hyr ut kajaker behöver man såklart hålla dem hela och rena, vilket medför vissa kostnader och en viss arbetsinsats. Men kostnaderna borde i sammanhanget vara ganska små då kajaker är slittåliga. En fördel med kajaker jämfört med landgående fordon som till exempel cyklar är också att det är svårare att vara ovarsam med dem och det finns heller inte så många olika delar som kan gå sönder.

Nackdelar med att hyra ut kajaker

När man analyserar och utvärderar en idé är det är viktigt att alltid också fundera på vilka nackdelar som finns. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns med att hyra ut kajaker?

  • Kajaker är en säsongsprodukt och kan i princip bara hyras ut under sommarhalvåret.
  • Eftersom man behöver ha flera kajaker för att kunna hyra ut till sällskap så blir inköpskostnaden relativt hög. Det kan ta ett eller ett par år innan man tjänat in den igen.
  • Havet/sjön kommer med ett visst ansvar att avgöra och avgränsa vilka som är lämpliga att få hyra en kajak. Man behöver till exempel vara förberedd på hur man ska agera om man misstänker att en möjlig kund är påverkad av alkohol.

Sammanfattning

Att hyra ut kajaker är en ganska rak och enkel idé att försöka tjäna lite pengar på. Enligt beräkningen i kalkylen i detta inlägg kan en kajak betala av sig efter cirka 17 uthyrningar. Det som talar för den här idén enkelheten och den relativt breda målgruppen. Det som talar emot är att det är de bara går att hyra ut under sommarsäsongen, att man behöver ha flera stycken samt sjösäkerheten som en extra faktor att behöva ta ställning till.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!