Idéer, Uthyrning

Hyra ut byggställningar

Ibland behöver människor tillgång till arbetsutrustning som de inte har något intresse av att köpa eller äga. Skulle det kunna vara en smart idé att försöka hyra ut byggställningar? 

Att hyra ut saker kan vara ett smart sätt att tjäna pengar. Det har vi behandlat i tidigare inlägg. Både vardagliga produkter som cyklar, barnvagnar och kajaker, men också arbetsredskap som grävmaskiner eller skåpbilar. Gällande det sistnämnda så är intresset ofta lägre för att äga produkten eftersom man ofta bara behöver använda det vid ett väldigt specifikt tillfälle.

Det är alltså här byggställningar, eller byggnadsställningar som de också kallas, kommer in i bilden. En byggställning behövs när man ska måla om huset, eller göra annat underhåll på fasaden. De behövs också när man bygger ett helt nytt hus, garage eller annan tillbyggnad.

Kalkyl

Vad kostar då en byggställning? Och vad kan man hyra ut den för? Detta är grundläggande frågor att svara på för att göra en kalkyl.

Enligt Byggstallning.com ligger priserna på ungefär 6 000 kronor per vecka för en 9×6 meters gavel.

De som hyr byggställningar kan gå att få ner priset lite med hjälp av Rot-avdraget. Men då det enbart gäller arbetskostnad och inte materialkostnad är det endast montering och demontering som det går att få avdrag för.

Vad kostar det då att köpa in en byggställning? Det finns givetvis massor av olika modeller. Hos Bygghemma finns det enklare modeller för cirka 7 000 kronor. Om man kikar på en som motsvarar måtten som Byggstallning.com angav så ligger priset på cirka 30 000 till 40 000 kronor. Bland annat denna hos Hemfint.se.

Om vi räknar på ett inköpspris på 30 000 kronor och ett veckopris på 5 000 kronor så tar det alltså 6 veckor att tjäna in inköpskostnaden.

Nackdelar med att hyra ut byggställningar

När man analyserar och utvärderar en idé är det är viktigt att alltid också fundera på vilka nackdelar som finns. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns med att hyra ut byggställningar?

  • Som med många andra uthyrningsobjekt så är förvarningen en nackdel. Visserligen är byggställningar relativt enkla att stapla i högar, men det är trots allt väldigt stora objekt det handlar om.
  • Noggrant underhåll och kontroller kommer krävas. Människor kommer att klättra och gå på dessa ställningar högt uppe i luften och då är det av yttersta vikt att man gjort allt man kan för att minimera risken för olyckor.
  • Det finns givetvis en risk att kunder ramlar ner och gör sig illa även om man är noga med underhåll. Det kan ju även vara deras eget fel. Men även om man som uthyrare gjort det man ska och kan så kan det såklart kännas jobbigt. Särskilt om en allvarlig olycka inträffar.

Sammanfattning

Att hyra ut byggställningar är en tydlig idé som löser ett problem som uppstår vid ett specifikt tillfälle. Det är dock en ganska krånglig produkt att köpa in och särskilt att hantera då den består av massor av olika delar. Av samma skäl kan också förvaringen vara en nackdel. Det är något som dock också gäller många andra uthyrningsobjekt. Det positiva är att det går att ta ett ganska högt pris och att man ganska snabbt tjänat in inköpskostnaden.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!