Idéer, Uthyrning

Hyra ut barnvagnar

Att hyra ut saker kan vara ett smart sätt att tjäna pengar. En efterfrågan kan finnas tack vare att vissa vill hyra produkter istället för att köpa dem på grund av olika skäl.

Läs gärna inlägget om varför det kan vara smart att hyra ut saker för att tjäna pengar.

Ett sådant skäl skulle kunna vara att man tillför värde åt kunden genom att göra produkten tillgängliga för kunden på rätt plats och vid rätt tillfälle.

Ett typexempel på detta är när du är på semester. Orkar du släpa med dig allt du skulle kunna tänkas behöva under semestern? Det är tveksamt. En del saker tar helt enkelt för mycket plats eller är jobbig att släpa på. Kanske går de att köpa eller hyra på plats istället? En cykel är ett exempel på en produkt skulle som många nog skulle kunna tänka sig att hyra under semestern istället för att släpa med sig.

Om du bor på, eller i anslutning till, en ort som många semestrar på så skulle du kunna eventuellt ha en bra hemmamarknad för att hyra ut den här typen av produkter.

En sådan produkt skulle alltså också kunna vara en barnvagn. Skulle hyra ut barnvagnar kunna vara ett sidoprojekt att tjäna pengar på?

Kalkyl

Låt säga att det kostar 3000 kronor att köpa in en barnvagn. Om man väljer att köpa in dem begagnade så borde det räcka för att få en av god kvalitet. Sökningar på nätet visar att man kan ta mellan 100 och 200 kronor per dag för att hyra ut en barnvagn. För att få en siffra att räkna på kan vi lägga oss mittemellan – 150 kronor.

Om man hyr ut flera dagar behöver man nog ge ett billigare pris, men då har man å andra sidan fått mer uthyrning för samma jobb.

Med ett inköpspris på 3000 kronor och ett hyrpris på 150 kronor per dag behöver barnvagnen hyras 20 gånger innan den börjar generera intäkter.

Omkostnaderna för att hyra ut barnvagnar borde rimligtvis vara låga. Om man har många vagnar så krävs någon form av förvaring. Vissa kostnader för underhåll av barnvagnarna tillkommer givetvis också.

Nackdelar med att hyra ut barnvagnar

När man analyserar och utvärderar en idé är det är viktigt att alltid också fundera på vilka nackdelar som finns. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns med att hyra ut barnvagnar?

  • Barnvagnar är relativt dyra produkter, jämfört med många andra saker som man kan hyra ut.
  • Även om barnvagnar oftast går att fälla ihop tenderar de att ta ganska mycket plats och kan därmed vara krångliga att förvara. Jämför med exempelvis cyklar, som går att parkera tätare och även går att hänga upp på väggar och i tak.
  • Barnprodukter innebär ett extra ansvar när det kommer till säkerhet och att se till att produkten man hyr ut är i ett gott skick.

Sammanfattning

Att hyra ut barnvagnar är en ganska rak och enkel idé att tjäna pengar på. Enligt exempelkalkylen i detta inlägg kan en barnvagn kan betala av sig efter cirka 20 uthyrningar. Det som talar för den här idén enkelheten och den relativt breda målgruppen. Det som talar emot är framförallt den lite mindre fördelaktiga kalkylen. Det kan finnas andra produkter som är mer lönsamma att hyra ut.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!