Idéer, Tjänster

Sälja tillgång till mobilladdning

Mobiltelefonen är vår kanske viktigaste ägodel idag. En ägodel som behöver laddas. Därför skulle en möjlig idé att tjäna pengar på vara att sälja tillgång till mobilladdning.

Att vår mobiltelefon alltid är laddad tar vi nästan för givet idag. Det är enkelt att ladda hemma medan vi sover och kanske också på jobbet om det skulle behövas en extra laddning. Men så fort vi utsätts för en situation där batteriet tar slut så inser vi hur sårbara vi är. Inte nog med att vi då inte kan kommunicera, vi kan heller inte föra över pengar, komma åt tågbiljetter eller ta reda på adresser. Vi har all vår information i mobilen.

I vissa situationer kan det dock vara svårt att hitta en elkälla. Det kan till exempel vara om man är på en festival eller på stranden. Genom att identifiera dessa situationer och erbjuda en lösning på problemet så skulle man kanske kunna tjäna lite pengar.

Vad är då lösningen? Jo, att sälja billiga, uppladdade powerbanks paketerat som en tjänst. Försäljningsargumentet blir inte “Kom och köp powerbanks” utan “Slut på batteri i mobilen? Vi löser det”. Målgruppen är de som helt enkelt inte orkar vara förberedda på allt hela tiden. De är vana att allt går att lösa på plats. Är man hungrig så kollar man Fodora, till exempel.

Kalkyl

De enklaste varianterna av powerbanks kan ibland vara så billiga som 19 kronor. De är kanske inte av särskilt bra kvalitet, men det spelar i princip ingen roll i detta fall då de enbart ska lösa ett problem “här och nu”.

Låt säga att man köper in 100 powerbanks för 19 kronor styck. Det blir 1 900 kronor. Genom att sedan ladda upp dem och sälja för 50 kronor styck så blir försäljningen 5 000 kronor.

5 000 – 1 900 = 3 100 kronor. En kort och enkel kalkyl.

Nackdelar med att sälja tillgång till mobilladdning

Som vanligt är det viktigt att alltid också fundera kring eventuella nackdelar. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar kan vi då identifiera med att sälja tillgång till mobilladdning?

  • Även om behovet av en laddad mobil är väldigt tydligt så är det trots allt få situationer där det inte finns tillgång till eluttag. Mobilen behöver dessutom vara urladdad så pass länge att det kan bli ett problem. Någon timme klarar ändå de flesta sig utan telefonen.
  • Det kan vara svårt att beräkna lager, det vill säga hur många powerbanks man ska köpa in. Om idén floppar vill man inte bli sittande med 100 powerbanks som man inte får sålda.
  • Det är inte den mest bekväma idén och den är inte på något sätt passiv. Tvärtom så kommer man behöva jobba för varenda krona.
  • Eftersom produkterna sannolikt inte har någon lång livslängd så finns det givetvis en miljöaspekt att ta hänsyn till. Känns det tveksamt att bidra till en slit- och släng-mentalitet? I så fall är det bättre att satsa på något annat.

Sammanfattning

Att sälja tillgång till mobilladdning paketerat som en tjänst är en rolig och lite annorlunda affärsidé. Den är också tydlig, behovet av en laddad mobil är ju uppenbart. Dock kanske inte den snabbaste och smidigaste vägen till lite extra pengar. Det är heller inte helt givet var man ska erbjuda sin tjänst. Kanske är det mer en kul grej att låta barnen prova på stranden som ett extra sommarjobb än att själv satsa på som vuxen.

Vad tycker du om idén? Är det något du skulle vilja lägga till eller invända emot? Kommentera gärna!