Idéer, Tjänster

Erbjuda guidade turer

Sitter du på mycket kunskap om något? Om du dessutom är duktig på att berätta om det så skulle du kanske kunna erbjuda guidade turer på ämnet?

För att det ska kunna klassas som en guidad tur så behöver det givetvis knytas till en geografisk plats eller sevärdhet. Men turen behöver inte enbart handla om platsen, det räcker att det finns en koppling till ämnet. Till exempel skulle det funka bra att arrangera guidade turer om “Fiskets historia i Sverige” på i princip alla gamla fiskeorter i Sverige.

Eftersom man kan ta med ganska många åhörare på samma guidade tur så är det också en åtminstone delvis skalbar affärsmodell. Man kan naturligtvis inte ta in 100 åhörare, men 20 går nästan lika bra som 5.

Läs mer om vad som kännetecknar en skalbar affärsmodell.

Kalkyl

Låt säga att du säljer din guidade tur för 50 kronor och att den pågår i cirka 30 minuter. Det är en så pass liten summa att många som ser möjligheten dyka upp säkert skulle hoppa på. Samtidigt ger även en mindre grupp, låt säga 2-4 personer, tillräckligt betalt för att det inte ska vara helt bortkastade 30 minuter. 

Skulle fler deltagare hoppa på kan det dock bli en riktigt bra kalkyl.

10 deltagare = 500 kronor

15 deltagare = 750 kronor

20 deltagare = 1 000 kronor

En bra sak är också att när de guidade väl är förberedda och du har gjort dem ett par gånger så blir arbetsinsatsen inte så stor att göra dem igen. Du kan dem helt enkelt utantill.

Nackdelar med att erbjuda guidade turer

Det är viktigt att alltid också reflektera kring vilka nackdelar som finns med en idé. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar kan vi hitta med att erbjuda guidade turer?

  • Det är inte helt enkelt att nå ut med information om turerna. Kanske kan man samarbeta med kommunen eller lokala besöksguider, Visit Stockholm, Goteborg.com och liknande.
  • Förutom utmaningen att lyckas marknadsföra och sälja sina guidade turer så kräver den här idén också en viss berättarförmåga. En guide ju är en slags historieberättare.
  • Den här idén innebär möten med väldigt många människor, vilket kan vara energikrävande för vissa. Den som är mer introvert lagd kanske hellre satsar på ett projekt som man kan sköta hemma framför datorn.
  • Det kan finnas konkurrens. Ibland till och med av gratisturer, vilket givetvis är svårt att konkurrera med.

Sammanfattning

Att erbjuda guidade turer är en enkel idé som passar utmärkt för den som har kunskapen och berättarförmågan. Lyckas man få ihop ett lite större antal deltagare så blir det snabbt en del pengar. Men för den som är lite mer introvert lagt det är nog inte det bästa alternativet. Det är såklart en fördel om man gillar att berätta och ser mötet med nya människor som något som ger energi snarare än tar.

Vad tycker du om idén? Är det något du skulle vilja lägga till eller invända emot? Kommentera gärna!