Idéer, Uthyrning

Hyra ut en pirra

Skulle det kunna vara en bra sidoinkomst att hyra ut en pirra? Det en en enkel produkt som många kan ha nytta av i olika situationer.

Som vi har tagit upp tidigare kan ett smart sätt att tjäna pengar vara att hyra ut saker. Vi har avhandlat både lite mer vanliga, vardagliga produkter såsom som cyklar, barnvagnar och kajaker, men också arbetsredskap som en grävmaskin eller skåpbil.

Kunder kan vilja hyra produkter istället för att köpa dem på grund av olika skäl. Ett sådant skäl kan vara att man behöver något vid ett särskilt tillfälle, men inte är så intresserad av att äga och förvara produkten all “övrig” tid.

En pirra kan nog kvalificera sig som en sådan produkt. Det som gör pirror intressanta som uthyrningsobjekt är att de är billiga att köpa in samtidigt som de adresserar ett väldigt vanligt problem. Så låt oss räkna lite på det.

Kalkyl

En pirra är en relativt billig uthyrningsprodukt. Sökningar på Google visar att nypris ligger på ungefär 1 000 kronor. Det är så pass billigt att en del antagligen väljer att köpa en pirra. Men samtidigt är det också många som bor trångt och därför skulle kunna vilja undvika det av det skälet.

Något som är viktigt att ha med sig från start är också att varje enskild uthyrning inte kommer att generera så mycket intäkter. En sökning på Hygglo, där pirror är ett populärt objekt, visar att en dagshyra ligger på cirka 20 till 80 kronor.

Låt oss säga 50 kronor per dag. En pirra som kostar 1 000 kronor att köpa in och sedan kan hyras ut för 50 kronor betalar av sig efter 20 uthyrningar. Om förvaring inte är ett problem så kan man givetvis ha flera pirror som man kan hyra ut parallellt.

Nackdelar med att hyra ut en pirra

Som vanligt så är det viktigt att även lyfta fram eventuella nackdelar när man analyserar och utvärderar en idé. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns med att hyra ut en pirra?

  • Den mest uppenbara nackdelen är att intäkten från varje uthyrning är liten. Det innebär att det behövs många uthyrningar för att det ska generera några pengar att tala om.
  • Många uthyrningar leder till mycket administration, vilket blir ytterligare en nackdel. 
  • Eftersom att pirror är relativt billiga finns det en risk att många köper dem istället för att hyra. De tar heller inte så stor plats utan går att förvara i till exempel ett källarförråd.

Sammanfattning

Att hyra ut en pirra är knappast någon unik affärsidé. Men den adresserar ett väldigt vanligt behov och är enkel att genomföra. Det är också lätt att testa idén eftersom det varken är en dyr eller krånglig produkt att köpa in. Den stora nackdelen är att det ger en liten intäkt per uthyrning. Trots betalar av sig redan efter cirka 20 uthyrningar eftersom inköpskostnaden är så låg. Att hyra ut en pirra kan till exempel vara en bra grej att testa för någon som vill prova på hur det fungerar att hyra ut saker och vill börja med något okomplicerat.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!