Idéer, Uthyrning

Hyra ut en skåpbil

Att hyra ut en skåpbil – skulle det kunna vara en bra sidoinkomst?

Att hyra ut saker kan vara ett smart sätt att tjäna pengar, det har vi tagit upp tidigare. Kunder kan vill hyra produkter istället för att köpa dem på grund av olika skäl. Ett sådant skäl kan vara att man behöver något vid ett särskilt tillfälle – till exempel en skåpbil.

Tidigare har vi avhandlat både lite mer vanliga, vardagliga produkter såsom cyklar, barnvagnar och kajaker, men också arbetsredskap som en grävmaskin. Det alla dessa har gemensamt är att de behövs vid ett särskilt tillfälle. Genom att erbjuda uthyrning kan man alltså tillföra värde åt kunden genom att göra produkten tillgänglig vid just det enda tillfälle hen behöver använda den.

Därför kan det vara intressant att titta lite närmare på något som bör klassas som ett arbetsredskap men som ändå vänder sig till en bred målgrupp – skåpbilen! Alla behöver vid något tillfälle transportera saker, oavsett om det bara handlar om att köpa en ny soffa, slänga grovsopor eller flytta.

Kalkyl

Vad kostar då en skåpbil? Och vad kan man hyra ut den för? Detta är grundläggande frågor att svara på för att göra en kalkyl.

Skåpbilar finns såklart i många olika prisklasser. Kollar man på Blocket så går det att hitta allt från äldre bilar för runt 30 000 kronor till nyare för det tiodubbla, 300 000 kronor.

Eftersom många aktörer, till exempel Circle K, OKQ8 med flera, erbjuder uthyrning av skåpbilar av nyare modell så har vi valt att rikta in oss på lite äldre bilar. Dessa kan då också hyras ut till ett billigare pris. Därför har vi valt att räkna på cirka 70 000 kronor i inköpspris. För det kan man få 7-8 år gammal skåpbil i godtagbart skick.

Vad kan man då hyra ut en skåpbil för? Detta går också att undersöka genom att jämföra med vad andra aktörer tar betalt. Att hyra en medelstor skåpbil via exempelvis OKQ8 kostar från cirka 800 kronor för 5 timmars uthyrning. En sökning på Hygglo visar att priserna där brukar ligga mellan 400 och 1000 kronor per dag.

Om vi sätter 500 kronor som pris och räknar på det behöver vi hyra ut skåpbilen 140 gånger innan den har betalat av sig. Det kan låta mycket. Men precis som i fallet med grävmaskinen så finns det ytterligare en faktor att ta hänsyn till. Något som kanske inte är så viktigt när det gäller en billigare produkt som en cykel, men som får stor betydelse när det gäller dyrare produkter.

Det man nämligen också måste ha med i beräkningen är att en skåpbil har ett visst andrahandsvärde och går att sälja vidare. Tack vare detta blir kalkylen genast mer fördelaktig. Även om skåpbilen har tappat halva sitt värde när man slutligen säljer den vidare så innebär försäljningen att man även halverar antalet uthyrningar innan den genererar vinst. Helt plötsligt så behöver man bara hyra ut skåpbilen 70 gånger innan den börjar generera vinst.

Nackdelar med att hyra ut en skåpbil

När man analyserar och utvärderar en idé är det är viktigt att alltid också fundera på vilka nackdelar som finns. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns med att hyra ut en skåpbil?

  • Priset är såklart en nackdel. Trots att vi valt ett relativt billigt alternativ så är det trots allt 70 000 kronor som man ska ligga ute med. Om man däremot redan har en skåpbil är det givetvis en annan sak.
  • Precis som med många andra uthyrningsobjekt så är förvarningen en nackdel. Om man inte bor på en rymlig plats ute på landet så behöver man antagligen en garageplats, vilket medför extra kostnader.
  • Risken för skador och slitage är relativt stor eftersom den som hyr bilen ofta kommer att använda den på ett sätt som utsätter den för risker. Saker kommer att bäras in och ut och bilen kommer att parkeras på alla möjliga udda ställen. Det kommer alltså att krävas såväl en bra försäkring som en bra process för att hantera de skador som uppkommer. Vilket ansvar som ligger på den som hyr och så vidare.

Sammanfattning

Att hyra ut en skåpbil är en ganska enkel idé som möter ett grundläggande behov som många har. På grund av inköpskostnaden kommer den dock med en viss ekonomisk tröskel, om man nu inte redan har en skåpbil. Precis som med många andra uthyrningsobjekt så kan förvaringen vara en nackdel. En annan nackdel är att det är stor risk för skador, vilket man då behöver hantera. Slutomdömet blir dock ändå överlag positivt, främst tack vare att det finns en uppenbar efterfrågan på produkten.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!