Försäljning, Idéer

Sälja sina foton

Idag fotar vi som aldrig förr. Den digitala utvecklingen och sociala tjänster som Instagram har fört med sig att allt fler intresserar sig för foto. För den med ett stort fotointresse kan det kanske därför vara värt att försöka sälja sina foton och på så sätt få en sidoinkomst.

Vi har varit i kontakt med en person som testat just detta och som berättar hur han tänkte och gjorde.

“Jag är väldigt fotointresserad och tar ofta med mig kameran. Tidigare gjorde jag också en hel del resor. Detta ledde till att jag helt plötsligt satt med väldigt mycket bilder med olika motiv till förfogande.

Det jag gjorde var att jag lade upp en stor del av dem till försäljning som stockbilder. Det finns ett enormt utbud av stockbilder där ute och det är bara en liten andel av mina bilder som har gett intäkter. Men eftersom jag har så många bilder så har det ändå genererat ett par tusen kronor under de 2-3 åren de har legat uppe. Ofta verkar det vara de mest generiska bilderna som säljer bäst. Den bild av mina som har sålts flest gånger är faktiskt en helt vanlig palm mot en blå himmel.”

Stockbilder, eller stockfoton, är generiska bilder som företag och organisationer använder i sin kommunikation. Det kan handla om bilder till olika sidor på deras webbsidor eller för kommunikation via bloggar eller sociala medier. De flesta företag och organisationer har inte så stora egna arkiv av bilder och behöver därför köpa in bilder. Till exempel om de vill önska glad sommar och lägga upp en bild på en blå himmel.

Några stora aktörer inom detta är bland andra Getty Images och Adobe Stock. De flesta foton som ligger ute till försäljning på dessa sajter är fotade av proffs, men de finns också aktörer som erbjuder privatpersoner att lägga ut sina bilder till försäljning. En sådan är EyeEm, som också är en form av community för fotointresserade.

Kalkyl

Tyvärr är det svårt att göra en kalkyl för vilka intäkter det skulle kunna generera att sälja sina foton. Detta eftersom det är svårt att veta vilka bilder som kommer att generera intäkter, och i så fall hur mycket. 

Att ta bra foton, som ska vara attraktiva att köpa, kräver både en hel del arbete och kunskap. Varje försäljning av en bild genererar heller inte så mycket pengar. Därför kan man ändå säga att kalkylen arbetad tid omsatt i eventuella intäkter inte ser så bra ut.

Men om man redan har byggt upp ett stort arkiv skulle man kunna argumentera för att det skulle kunna bli en passiv inkomst. När bilderna väl lagts ut för försäljning ligger de ju bara och väntar på att bli sålda utan att någon ytterligare arbetsinsats krävs.

Nackdelar med att sälja sina foton

Vilka nackdelar finns då med att sälja sina foton? För det är viktigt att också analysera vilka nackdelar som finns när man utvärderar en idé. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker.

  • Det är svårt att räkna på vilka eventuella intäkter det kan generera. Man får helt enkelt testa och “ta vad man får”.
  • Man licensierar trots allt ut rätten att använda bilden. Det kan vara svårt att veta i vilket sammanhang bilderna kommer att användas.

Sammanfattning

För den som är fotointresserad och samtidigt vill testa att tjäna lite extra pengar, ja då är det en ganska uppenbart bra idé att försöka sälja sina foton. Det kan bli en i princip helt passiv inkomst. Den enda nedsidan är att man licensierar ut rätten att använda bilderna. Men det är ju en förutsättning för att man ska kunna tjäna några pengar på dem. Däremot är det nog dumt att börja ägna sig åt fotografering enbart av den anledningen. Det finns helt enkelt ingen garanti för att det blir några inkomster alls. Dessutom behövs ganska stora volymer bilder för att det ska generera några inkomster att tala om.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!