Idéer, Uthyrning

Hyra ut en lastbil

Skulle det kunna vara en bra sidoinkomst att hyra ut en lastbil?

Vi har tidigare skrivit om att hyra ut en skåpbil. Alla behöver vid något tillfälle transportera saker. Det kan vara exempelvis vid flytt eller att behöva köra bort stora mängder skräp efter en renovering.

Men det kan ju också vara så att en skåpbil inte räcker till. Genom att istället satsa på att hyra ut en lastbil skulle man kunna sikta in sig på de som behöver flytta väldigt stora eller väldigt många saker. Ett komplett flyttlass för en hel familj går sannolikt inte in i en skåpbil, då behövs nog en lastbil. Om det däremot en är ensam student som flyttar hemifrån – ja då kanske en skåpbil är tillräckligt.

Det vi syftar på när vi pratar om lastbil är en lätt lastbil, upp till 3 500 kg. En sådan får man köra med vanligt B-körkort, vilket förstås underlättar om man ska hyra ut den. Det skulle givetvis gå att hyra ut även en tung lastbil, men för att få köra en sådan krävs C-körkort.

Kalkyl

Vad kostar då en lastbil? Och vad kan man hyra ut den för? Det behöver vi reda ut för att kunna göra en kalkyl.

Det finns såklart lastbilar i alla möjliga prisklasser. Enligt lite research på nätet så är det vanligt att de går att hitta från 100 000 kronor och uppåt. Det går givetvis att hitta billigare alternativ också, men 100 000 kronor verkar vara ett ganska vanligt pris för lastbilar med cirka 10 år på nacken.

Aktörer som Circle K och OKQ8 erbjuder uthyrning av både skåpbilar och lastbilar där samtliga kan köras med B-körkort. En lätt lastbil blir då en “stor lastbil” enligt deras definition och kostar cirka 1 000 kronor för 5 timmars uthyrning.

En sökning på Hygglo på “lätt lastbil” visar att priserna där brukar ligga mellan 700 och 1 500 kronor per dag. Något billigare än bensinmackarna alltså.

Låt oss då räkna lite. Med ett inköpspris på 100 000 kronor och ett pris på 1 000 kronor per uthyrning så behöver man hyra ut lastbilen 100 gånger för att räkna hem den. 

Men en lastbil har också andrahandsvärde och går att sälja vidare. En 10 år gammal lastbil tappar heller inte lika mycket i värde som en ny. Om man hyr ut den 200 gånger och sedan lyckas sälja den för vidare 70 000 kronor så har bilen endast kostat 30 000 kronor och dragit in 200 000 kronor. 

Dessa 200 uthyrningar får man nog slå ut på 3-4 år för att hinna med att få ihop dem. Räknat på 4 år blir det en intäkt på cirka 42 500 kronor per år.

Nackdelar med att hyra ut en lastbil

När man analyserar och utvärderar en idé är det är viktigt att alltid också fundera på vilka nackdelar som finns. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns med att hyra ut en lastbil?

  • Priset är givetvis en nackdel. Trots att vi valt ett relativt billigt alternativ så handlar det om 100 000 kronor att ligga ute med. Skulle man däremot redan ha en lastbil är det givetvis en annan sak.
  • En lastbil tar väldigt mycket plats så förvarningen blir definitivt en nackdel. Om man inte bor på en rymlig plats ute på landet så behöver man antagligen en garageplats, vilket medför extra kostnader.
  • Även om en lastbil är relativt slittålig så kan det bli en del skador. Det kan vara nödvändigt att ha en bra försäkring och en bra process för att hantera de skador som uppkommer. Vilket ansvar som ligger på den som hyr och så vidare.

Sammanfattning

Att hyra ut en lastbil är en idé till sidoinkomst som möter ett grundläggande behov som många har. Inköpskostnaden gör dock att den kommer med en viss ekonomisk tröskel, om man nu inte redan äger en lastbil. Förvaringen blir en extra stor nackdel då en lastbil tar väldigt mycket plats. Men kan man lösa den så är det en enkel affärsidé med en uppenbar efterfrågan på produkten tydlig ekonomisk potential.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!