Tips

Bra tips för andrahandsuthyrning

Att hyra ut ett hus, en lägenhet eller en gäststuga kan vara en bra sidoinkomst. Det är dock viktigt att veta vilka regler som gäller. Särskilt då de kan skilja sig beroende på vad och hur man hyr ut. I den här texten tar vi upp två viktiga saker att tänka på där reglerna kan skilja sig mycket baserat på mindre skillnader. Vi tipsar också om ett inslag i SVT som ger några bra tips för andrahandsuthyrning.

Egen eller samma byggnad?

Ett exempel är att det är skillnad på att hyra ut en bostad i ett ombyggt garage, där garaget sitter ihop med huset du bor i, och ett Attefallshus som är en egen byggnad. I det första fallet räknas det som privatuthyrning, vilket är mer gynnsamt skattemässigt. Attefallshuset räknas däremot alltid som näringsverksamhet. På Skatteverkets sajt kan du läsa mer om vad som gäller för uthyrning av privatbostad. En bra grej med privatuthyrning är också att det är skattefritt upp till 40 000 kronor per år.

Bostadsrätt kräver ofta tillstånd

Ett annat exempel är att den som har en bostadsrättslägenhet ofta behöver ha tillstånd från bostadsrättsföreningen för att få hyra ut lägenheten. Det gör till exempel det svårt för den som vill hyra ut kortare perioder via Airbnb. Detta eftersom att bostadsrättsföreningar ofta kräver att det finns särskilda skäl för uthyrningen. Till exempel en längre utlandsresa eller en tillfällig flytt till annan ort. Att hyra ut lägenheten enbart för att tjäna pengar räknas sällan som ett godtagbart skäl.

Däremot är det i regel tillåtet att hyra ut ett rum i sin bostadsrättslägenhet utan tillstånd. I alla fall så länge man själv bor kvar i bostaden.

Bra tips för andrahandsuthyrning på SVT

SVT, Sveriges Television, har ett bra inslag där göteborgaren Jakob Saturnus ger sina bästa tips. Jakob hyr ut inte mindre än sex bostäder.