Idéer, Uthyrning

Hyra ut sin lägenhet

Hyra ut sin lägenhet – kan det vara ett bra sidoinkomst? Folk behöver ju någonstans att bo.

Om man har en bostadsrätt så kan det uppstå situationer där man inte kommer att bo i lägenheten under en tid, men heller inte vill sälja den. Det kan vara till exempel vid temporär flytt till annan ort, tillfällig vistelse utomlands eller att man flyttar ihop med en partner.

Detta behöver naturligtvis inte bli ett problem, utan är snarare en möjlighet. Man kan nämligen tjäna pengar på att hyra ut sin lägenhet.

En lägenhet i någon av våra storstäder kan vara otroligt eftertraktad. Men även i många mindre och mellanstora städer kan det vara lite knepigt att få tag på en lägenhet. Särskilt i studentstäder där ett stort antal människor flyttar in samtidigt varje år.

Kalkyl

För att inlägget ska bli relevant för så många som möjligt så tänkte vi räkna på en etta på cirka 30 kvadratmeter i en mellanstor svensk stad. Till exempel Uppsala, Linköping, Västerås, Örebro, Norrköping, Helsingborg, Umeå eller Jönköping.

Vad kan man då hyra ut en lägenhet på 30 kvadratmeter för? Det skiljer sig förstås lite i de olika städer som nämns. Men för att få en siffra att räkna på så kan vi säga 6 000 kronor i månaden.

Men det är förstås inte gratis att äga en lägenhet. Med största sannolikhet är det en bostadsrätt som har en avgift. Därtill kan det tillkomma eventuella kostnader för lån. Låt oss räkna på följande kostnader per månad.

Avgift: 2 000 kronor

Lån: 1 000 000 kronor till en ränta på 1,3% = 1 083 kronor månad

Totalt: 3 083 kronor

6 000 – 3 083 = 2 917 kronor

På ett år blir detta cirka 35 000 kronor, efter att kostnader för avgift och ränta har dragits. Om man inte har något lån så blir summan istället 48 000 kronor. Oavsett om man har lån eller inte så är det en riktigt bra summa.

Nackdelar med att hyra ut sin lägenhet

Vilka nackdelar finns då med att hyra ut sin lägenhet Det är också en viktig del av analysen. Allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns då med att hyra ut sin lägenhet?

  • Lägenheter är ofta lite krångligare att hyra ut än hus och stugor. Det finns nämligen en del regler som reglerar det. För det första så behöver man tillstånd av bostadsrättsföreningen hyra ut (de allra flesta lägenheter som man själv äger är ju en del av en bostadsrättsförening). För det andra så får man inte sätta hyran helt fritt. Läs mer om vad som gäller vid andrahandsuthyrning av bostadsrätt.
  • Det är viktigt att välja sina hyresgäster med omsorg. Man vill såklart pris undvika onödigt slitage på grund av ovarsamhet, uteblivna betalningar av hyra och liknande otrevligheter. Dessutom kan det bli krångligt om hyresgästen av någon anledning skulle vägra flytta ut.
  • Vissa kan tycka att det känns olustigt att ha främmande personer som hyresgäster. Det är trots allt ens hem. Men ett alternativ är ju också att enbart hyra ut till vänners bekanta, då kanske det känns bättre.

Sammanfattning

Att hyra ut sin lägenhet kan vara ett smidigt sätt att få en extra inkomst. Som kalkylen visar blir det snabbt en del pengar. Dessutom är det en åtminstone delvis passiv inkomst – pengarna kommer in varje månad utan att något ytterligare arbete krävs. Så länge man inte har några problem med att ha hyresgäster i sitt hem så finns det heller inte särskilt många nackdelar.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!