Idéer, Uthyrning

Hyra ut en gäststuga

Hyra ut en gäststuga – kan det vara ett bra sidoprojekt? Att hyra ut rum till turister är ett vanligt sätt att tjäna lite extra pengar.

Är du en av dem som har en gäststuga komplett med kök och badrum? Bor du dessutom på eller i anslutning till en ort som lockar en del turister? Grattis – då är chansen stor att du kan hyra ut den och få en liten sidoinkomst på det.

Det är inte heller särskilt krångligt att prova på. Faciliteterna finns ju redan på plats. Sen behövs visserligen standarduppsättning av köksutrustning samt lite andra saker som kan vara bra att ha. En barnstol, tv, extra internetanslutning och lite annat. Men det kan också vara sådant som du redan har ordnat.

Sen är bara att lägga ut sin gäststuga på Blocket, AirBnb eller någon liknande tjänst. Eller varför inte börja med att hyra ut via vänner och bekanta? Ofta känner de någon som kan vara intresserad. Visar det sig sen att detta inte var något för dig, ja då är det bara att sluta hyra ut. Krångligare är det inte.

Kalkyl

En gäststuga på Gotland eller västkusten kan dra in ansenliga summor i veckan under sommarsäsongen. Men låt oss räkna på en summa som känns rimlig för en lite större del av Sverige. Det är också viktigt att komma ihåg att en gäststuga allt som oftast är liten. Ofta runt 25 till 50 kvadratmeter.

4 000 kronor per vecka borde man dock kunna ta. Hyr man även ut kortare perioder så kan man dessutom höja priset något. Till exempel 750 kronor per natt, vilket blir 1 500 för två nätter eller 3 000 för fyra nätter.

Om man utifrån detta pris skulle en sommar kunna se ut såhär:

3 veckor = 12 000 kronor

10 övriga nätter = 7 500 kronor

Totalt = 19 500 kronor

Efter mindre avdrag för lite omkostnader så kanske inkomsten hamnar på runt 17 000 kronor. En helt okej summa för ganska lite jobb.

Nackdelar med att hyra ut en gäststuga

Att fundera kring vilka nackdelar som finns med en idé är också en viktig del av analysen. Allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns då med att hyra ut en gäststuga?

  • Hela premissen att det är så enkelt bygger givetvis på att man redan har en gäststuga. Om man däremot först behöver bygga den så innebär det jobb och kostnader. Gör man mycket jobb själv kan man hålla nere kostnaden – men då blir det såklart också mycket jobb. Lejer man ut arbetet blir det istället mycket kostnader. Därmed inte sagt att det inte kan vara värt det. Men det blir ett starkt argument för idén som försvinner.
  • Är man inte socialt lagt så kan det ta mycket energi att träffa och underhålla gäster under en så stor del av sommaren. Då kanske man istället ska satsa på att hyra ut något där man inte har gästerna så nära inpå sig. En stuga på tryggt avstånd från där man själv befinner sig till exempel.
  • Det blir givetvis ett visst slitage på stugan, vilket man får räkna med. Det är också bra att ha försöka ha slittåliga möbler och andra interiörer.

Sammanfattning

Att hyra ut en gäststuga kan vara ett smidigt sätt att tjäna lite extra pengar – särskilt om du redan har en. Som kalkylen visar går det ganska snabbt att komma upp i ganska bra summor. Dessutom är det en åtminstone delvis passiv inkomst. Nackdelarna är heller inte särskilt många. I alla fall inte om man redan har en gäststuga som man kan sätta i arbete.

Vad tycker du om idén? Har du något du skulle vilja lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!