Försäljning, Idéer

Köpa och sälja prylar på nätet

Att köpa och sälja prylar på nätet är något många svenskar sysslar med. Ofta som en hobby  –  men faktum är att det även kan ge lite extrainkomster.

Objekten som vi tycker om att leta efter Second hand och begagnat kan vara allt från kläder till samlargrejer som serietidningar och porslin. Ofta är det en vilja att “fynda” som lockar när det gäller köp, medan när det gäller sälj ofta bara är ett smidigt sätt att få tillbaka lite pengar på saker som man inte längre har användning för.

Det som ligger till grund för att tjäna pengar på detta är givetvis att ha lite öga för vad som är eftertraktat, köpa det billigt och sedan sälja det vidare dyrare.

Tricket är ofta att fixa till saker som inte är i bästa skick när man köper in dem.

  • Märkeskläder kan tvättas, strykas och kanske till och med lagas. Genast höjs försäljningsvärdet från någon tjuga till kanske flera hundra.
  • Samlargrejer, till exempel porslin, leksaker eller olika typer av figurer, kan rengöras och putsas.
  • Trasiga saker kan naturligtvis lagas. Det kan vara allt från möbler till arbetsredskap.

Kalkyl

Hur kan då en kalkyl för detta se ut? Det är väldigt svårt att göra någon generell kalkyl men för att illustrera potentialen kan vi ta ett exempel från verkligheten. En person som vi varit i kontakt berättar om en My Little Pony-figur som hon köpte och sålde vidare.

“Jag köpte den för en tia. Gjorde rent och kammade den och tog en bra bild. Den gick sen för 430 kronor på Tradera.”

43 gånger pengarna är ju väldigt bra och det kan man inte räkna med att få på allt man säljer. Men detta är samtidigt inget unikt fall, många som sysslar med detta gör sådana affärer regelbundet. Om man har lite öga och känsla för vilka objekt som har potential kan man definitivt få in lite pengar på det.

För att få något att räkna på så skulle man kunna sätta upp en regel att man för en timmes jobb vill tjäna minst 200 kronor. Om det sedan innebär att man hittar något för 10 kronor och säljer för 210 kronor eller om man hittar något för 300 kronor och säljer för 500 kronor spelar mindre roll. På den timmen ska man dock hinna köpa, fixa och sälja objektet.

Lägger man sedan 5 timmar kan man räkna på att man ska tjäna 1 000 kronor, 10 timmar 2 000 kronor, och så vidare.

Nackdelar med att köpa och sälja prylar på nätet

En viktig del av analysen är också att fundera kring vilka nackdelar som finns med en idé. Allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns då med att köpa och sälja prylar på nätet?

  • Att upptäcka vilka prylar som har potential kräver givetvis en viss kunskap och erfarenhet. Om man har intresset behöver det dock inte vara något stort hinder att skaffa sig den kunskapen och erfarenheten.
  • Detta är inte ett ett något som sköter sig självt. Man kommer att behöva lägga tid på både att hitta sakerna, administrera köp och sälj samt eventuellt också fixa till dem. Vill man syssla med något med minimal arbetsinsats så är det bättre att läsa om passiva inkomster.

Sammanfattning

Att köpa och sälja prylar på nätet kan vara både kul och utvecklande och trots att det är försäljningsverksamhet behöver inte pengarna nödvändigtvis vara målet. Men om man har detta som en hobby och bra öga för vilka objekt som har potential så kan man också dra in lite extra pengar på det. Tack vare sajter som Tradera är också tröskeln för att prova på ganska låg.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!