Idéer, Tjänster

Passa sommarhus

Bor du på en populär semesterort? Då kanske du kan tjäna pengar på att passa sommarhus åt sommargäster under vinterhalvåret.

Som så många andra länder har Sverige många populära semesterorter, framförallt längs västkusten och i Skåne. Många svenskar som bor i andra delar av landet har sommarhus på dessa orter. En del är också bosatta långt ifrån dem, exempelvis i Stockholm.

Om man bor långt ifrån sommarhuset kan det vara svårt att åka dit för att kolla till det under vinterhalvåret. Det kan också vara krångligt om man vill hyra ut huset. En smidig lösning på detta skulle kunna vara att betala någon på orten att hjälpa till med dessa små ärenden.

Mot en månadsavgift skulle du alltså kunna erbjuda dig att tillhandahålla dessa tjänster åt sommargäster. Det kan till exempel vara att stänga av eller sätta på vattnet, att sätta på värmen inför ett besök eller att hjälpa till med att förmedla nycklar vid uthyrning.

Kalkyl

Det smidigaste sättet att lägga upp det på är antagligen att erbjuda en fast årskostnad. I denna ingår sedan ett visst antal timmar. Till exempel 2 000 kronor per år, där 10 timmars hjälp ingår. Behövs det sedan mer hjälp så får kunden betala extra. 

Det är också bra att vara tydlig med vad som ingår i dessa timmar. Kringtjänster som exempelvis städning eller gräsklippning är exempel på sådant som rimligen inte bör ingå. Däremot kan det vara något som kan erbjudas som en extra tjänst att köpa till. Det kan vara en bra uppgift att sedan outsourca vidare till ungdomar på orten. För till exempel 500 kronor per tillfälle.

Med 5 kunder blir inkomsten från den fasta avgiften 10 000 kronor per år. Det är såklart en helt OK inkomst för något som inte nödvändigtvis behöver upplevas som särskilt jobbigt.

Nackdelar med att passa sommarhus

Det är viktigt att även identifiera möjliga nackdelar med alla idéer. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns med att passa sommarhus?

  • Den mest uppenbara nackdelen är att du blir låst. Visserligen går det alltid att be någon annan om hjälp, eller outsourca tjänsten. Men det gör till exempel att det blir krångligare att åka bort på semester, vilket kan kännas tråkigt.
  • Potentialen är lite begränsad eftersom det nog finns ett maxtak för vad man kan ta betalt, samtidigt som det också finns en gräns för hur många kunder man kan ha. Ingen direkt skalbarhet alltså.

Sammanfattning

Att passa sommarhus åt sommargäster är inte en särskilt avancerad affärsidé och potentialen är sannolikt begränsad. Men det kan kanske passa dig som bor på en semesterort på och nöjd med tillvaron där, utan att behöva resa bort så ofta. Då kan det vara ett enkelt och också roligt sätt att tjäna lite extra pengar.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!