Idéer, Uthyrning

Hyra ut verktygslådor

Kan det vara en bra idé att hyra ut verktygslådor? En standardlåda med de vanligaste verktygen, till exempel skiftnycklar och skruvmejslar.

Att hyra ut saker kan ett smart sätt att tjäna pengar. Det har vi tagit upp tidigare. Arbetsredskap, som exempelvis en minigrävare eller en byggställning, är objekt som ofta är populära att hyra. Det är produkter som kunderna vill använda vid ett specifikt tillfälle – men inte äga och förvara. En verktygslåda skulle kunna kvala in i samma kategori, även om det förstås är något som fler kan tänka sig att äga själva än en minigrävare. Men precis som med en pirra så kan det finnas en målgrupp som bor trångt inne i stan och inte har så mycket plats över.

Kalkyl

En fördel med idén att hyra ut verktygslådor är att de standardverktyg som bör finnas i en sådan är väldigt slittåliga och inte går sönder så lätt. Det är skiftnycklar, skruvmejslar och andra metallföremål. En annan fördel är att de inte behöver vara så dyra att köpa in. En billig variant hos Biltema kostar endast 399 kronor.

Vad kan man då hyra ut en verktygslåda för? En sökning på Hygglo för Göteborgsområdet visade att priserna ligger på cirka 60 kronor per dag eller 300 kronor per vecka. Med ett inköpspris på cirka 400 kronor har alltså en verktygslåda betalat av sig efter endast ett par uthyrningar.

Tre verktygslådor skulle alltså kosta 1 200 kr att köpa in och skulle, om de hyrs ut 10 veckor var per år, generera 3 000 kr var i intäkter. Totalt 9 000 i intäkter.

9 000 – 1 200 = 7 800 kr

Redan 7 800 kronor i resultat första året alltså. År två är verktygslådorna avskrivna och genererar då 100 procent vinst.

Om man använder en tjänst som Hygglo behöver man visserligen betala 20 procent i provision på intäkterna. Då blir istället uträkningen för första året enligt nedan:

9000 x 0,8 = 7 200

7 200 – 1 200 = 6 000 kr

Att få in mellan 6 000 till 9 000 kronor per år på en relativt enkel verksamhet som att hyra ut verktygslådor låter ändå helt OK.

Nackdelar med att hyra ut verktygslådor

Som vanligt så är det också viktigt att identifiera eventuella nackdelar. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns med att hyra ut verktygslådor?

  • Den mest uppenbara, som vi redan varit inne på, är marknaden. Är det tillräckligt många som föredrar att hyra en verktygslåda istället för att bara köpa en själv och ställa i förrådet?
  • Det är långt ifrån en unik idé, så den är sannolikt svår att driva i någon större omfattning. Ett par verktygslådor till kunder i närområdet är nog lagom.
  • Intäkten per dag blir relativt låg, så det kan vara bra att ha en modell där kortaste hyrtid är 2-3 dagar. Annars blir det mycket administration för lite pengar.

Sammanfattning

Att hyra ut en verktygslådor är en enkel affärsidé. Det är både dess styrka och svaghet. Det är enkelt att starta upp, enkelt att administrera och tjänar snabbt in inköpskostnaderna. Men samtidigt är affärsidén enkel att kopiera, har inga direkta skalfördelar. Potentialen är alltså ganska begränsad. Men för dig som vill testa att köra ett sidoprojekt och vill ha något som har låg komplexitet och kort startsträcka så kan det passa utmärkt.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!