Investeringar

Investera i kryptovalutor

Kan det bli en bra sidoinkomst att investera i kryptovalutor? Som med alla investeringar beror det givetvis mycket på hur framtiden kommer att se ut.

Kryptovalutor är ett fenomen som vuxit fram under de senaste decennierna. De bygger på så kallad blockchain-teknik. De största kryptovalutorna är Bitcoin och Ethereum, men det finns också massor av andra.

Wikipedia definerar kryptovaluta som en digital valuta, utan centralt reglerande instans, som använder kryptografiska metoder för att garantera transaktioner. Kryptovalutor ersätter en central reglerande instans med en distribuerad konsensus kring vilka transaktioner som användare utför. Denna konsensus uppnås genom att blockkedjor genereras över ett P2P-nätverk.

Spekulation på framtiden

Tack vare av framförallt Bitcoins värdeökning så finns det många historier om personer som blivit mångmiljonärer. Och skulle man lyckas pricka in en investering i någon ny valuta som blir stor i framtiden så är det inte omöjligt att historien kan återupprepa sig.

Alla investeringar är dock förenade med risk, och man kan förlora hela det investerade beloppet. Det är extra viktigt att poängtera gällande kryptovalutor eftersom det inte finns något underliggande värde – till skillnad från exempelvis en investering i en fastighet. 

Det är också svårt att räkna på ett rimligt värde. Vid en investering i ett företag kan man med hjälp av nyckeltal som värdering utifrån vinst, vinsttillväxt och annat räkna på vad som kan vara rimligt att betala. Med en kryptovaluta är det svårare. En investering blir istället mer av en spekulation på att kryptovalutan, tack vare sina användningsområden, kommer att blir allt mer populär i framtiden.

Hur kan man investera i kryptovalutor?

Det enklaste sättet att investera i kryptovalutor är att köpa så kallade certifikat via exempelvis Avanza. Då äger man inte kryptovalutan direkt, utan ett finansiellt instrument som följer dess kursutveckling.

Vill man istället äga kryptovalutan direkt så kan man köpa den via en kryptobörs som exempelvis amerikanska Coinbase. Där kan man välja att förvara sin kryptovaluta direkt på sitt konto. Eller ansluta en så kallad “wallet” och förvara dem där.

Via den här länken kan du som vill testa Coinbase få 10 dollar extra i Bitcoin när du investerar minst 100 dollar i kryptovalutor (affiliate-länk).