Affärsutveckling, Uthyrning

Vad är bäst att hyra ut?

Vad är egentligen bäst att hyra ut? Vilken typ av objekt passar bäst för uthyrningsverksamhet och hur identifierar man dem? Det tänkte vi gå igenom i detta inlägg.

Att hyra ut saker är ett enkelt och populär sätt skaffa en sidoinkomst. Man kan hyra ut allt från fritidsrelaterade objekt som cyklar och kajaker till arbetsredskap som lastbilar eller minigrävare. Man kan administrera uthyrningen själv eller använda sig av tjänster som exempelvis Hygglo

Vad man väljer att satsa på kan givetvis ha mycket med intresse att göra. Men det kan också vara bra att analysera vilken typ av objekt som det är mest lönsamt att satsa på.

De objekt som är bäst att hyra ut kombinerar två viktiga faktorer

Det är framförallt två faktorer som har stor inverkan på hur lönsamt det kan vara att hyra ut ett objekt.

  • Inköpskostnad i förhållande till pris. Detta är något vi har räknat på i flera tidigare inlägg om att hyra ut saker. En låg inköpskostnad i kombination med att högt pris som kunder är beredda att betala för att hyra produkten gör att den snabbare betalar av sig och kan börja generera vinst.
  • Behov av underhåll. Objekt som kräver mindre underhåll kräver också mindre löpande arbete medan det motsatta gäller för objekt som kräver mycket underhåll.
Bäst att hyra ut
Såhär kan principen se ut som en illustration.

Om man lyckas kombinera dessa två faktorer så har man sannolikt hittat något som kan vara riktigt bra att hyra ut. Det går

Vilka objekt stämmer in på beskrivningen?

Vad finns det då som stämmer in på beskrivningen? Låt oss ge några exempel på objekt som vi har skrivit om här på Sidoprojekt tidigare.

Den gemensamma nämnaren är att samtliga antingen är arbetsredskap eller fyller en väldigt specifik funktion. En slutsats man kan dra är alltså att det ofta den typen av objekt som bäst möter de två kriterier vi listar ovan.

Detta eftersom det kan vara smidigt för en kund att hyra dem istället för att köpa dem. Det motiverar kunden att betala ett relativt högt pris i relation vad objektet hade kunnat köpas för. Kunden har helt enkelt inget intresse av att köpa objektet utan vill bara kunna nyttja det vid ett specifikt tillfälle.

Samtidigt så kräver de inte något direkt underhåll. Det är hållbara grejer som inte går sönder så lätt, och kunder bryr sig inte så mycket om ifall de skulle vara lite smutsiga (i alla fall inte en pirra eller en byggställning). Jämför till exempel med en personbil, som behöver servas regelbundet, tvättas invändigt och utvändigt efter varje uthyrning och är relativt dyr att köpa in.