Idéer, Tjänster

Hyra ut parkering

Hyra ut parkering är en affärsidé som möter ett grundläggande behov hos många. Men mycket handlar om läget.

Har du sett tredje säsongen av Fargo, som kretsar kring “The Parking Lot King of Minnesota?” Det är en bisarr historia med mycket svart humor. Men det ger också en liten inblick i hur bra parkering kan vara som affärsidé.

Hur skulle det funka att hyra ut parkering som ett sidoprojekt? Det är framförallt ett par frågor som man behöver få svar på. Den första är givetvis om man äger, eller har möjlighet att komma över, mark med rätt läge.

Vad är då rätt läge? I nära anslutning till en flygplats till exempel. Då kan man erbjuda långtidsparkering där till ett billigare pris än flygplatsens egen parkering. Som många har erfarenheter av så kan långtidsparkering på flygplatser vara rätt dyrt. Har man en gäststuga att hyra ut så skulle det också kunna vara ett alternativ att erbjuda parkering och övernattning som ett paket för flygresenärer som har långt till flygplatsen och en tidig flight att hinna med.

För att anlägga en parkeringsplats krävs i regel bygglov. Besök Boverket för mer information.

Kalkyl

Låt oss räkna på en parkeringsplats på en bit mark som man redan äger. Den ligger i anslutning till en flygplats med en hel del trafik.

För att få lite koll på vad långtidsparkering kan kosta så kollade vi priser för Arlanda respektive Landvetter. Arlanda låg på drygt 100 kronor per dygn vid parkering utomhus.

För att det ska vara intressant att välja bort det lite tryggare alternativet som flygplatsen erbjuder så behöver det sannolikt vara rejält mycket billigare. Målgruppen blir då sannolikt de som är borta mer än en vecka. Låt oss säga två veckor och uppåt.

Om man erbjuder två veckors parkering för 500 kronor blir det faktiskt rejält mycket billigare än Arlanda/Landvetter, där två veckor landar på cirka 1 000 till 1 200 kronor.

Lyckas man hyra ut ett tiotal platser under, låt oss säga 10×2 veckor per år, så landar vi på en intäkt på 5 000 kronor. Om man lyckas dubbla den uthyrningen så blir det 10 000 kronor.

Nackdelar med att hyra ut parkering

Vilka är då nackdelarna med att bli hyra ut parkering? Det är viktigt att också reflektera kring nackdelarna med en affärsidé. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker.

  • Sannolikt kommer man behöva erbjuda någon form av försäkring. Det kan gå att lägga den kostnaden på kunden, men oavsett var kostnaden hamnar innebär det extra administration.
  • Även att hantera eventuella bygglov och tillstånd kan kräva en del extra administration.
  • Flygplatsparkering innebär att man också kommer behöva lämna och hämta kunderna vid flygplatsen, eftersom det sannolikt inte kommer att vara inom gångavstånd med eventuellt bagage.

Sammanfattning

Att hyra ut parkering är en affärsidé som absolut har potential. Särskilt om man kan få volym i uthyrningen. Men det är knappast den enklaste idén man kan komma på. Det är ganska mycket att tänka på, både i form av tillstånd och logistik. Särskilt om man satsar på långtidsparkering i anslutning till en flygplats. Men för den som inte räds dessa hinder kan det absolut vara värt att utforska mer.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!