Idéer, Tjänster

Hjälpa till med båtar

Kan man erbjuda sig att hjälpa till med båtar som en tjänst, och tjäna pengar på det?

Båtar har länge varit ett populärt fritidsnöje. Särskilt på öst- och västkusten och i anslutning till våra större sjöar. Men att ha en båt innebär en del jobb. Båten behöver underhåll varje år och dessutom behöver man lägga i den varje vår och ta upp den varje höst. Dessutom så krävs det också en del kunskap för att ta hand om båtar.

Därför är det säkert många som skulle kunna vara intresserade av att hyra in hjälp för att ta hand om båten. Det kan vara allt från rådgivning till ett extra handtag på plats. Eller varför inte när man inte är på plats? Alltså att kunna leja ut en del arbete till någon. Det kan vara praktiskt för någon som till exempel har ett sommarhus med tillhörande båt på en ort som är belägen långt från bostadsorten.

Detta är sidoinkomsten som passar perfekt för dig som älskar båtar, men som av olika skäl inte har tid, ekonomi eller möjlighet att ha en egen båt att greja med. Eller så tycker du att det är så pass kul att du fixar både med din egen båt och med andras.

Kalkyl

Att göra en kalkyl på den här idén är väldigt enkelt. Det handlar bara om att sätta ett timpris och sedan räkna på det. Man skulle till exempel kunna tänka sig en modell där man tar ett lägre timpris för sådant som är lite enklare och roligare och ett högre för sådant som är tråkigare och lite mer slitsamt.

Vissa kunder vill ha ett fast pris så det är givetvis också något man kan erbjuda. Här är det dock bra att tänka på att genom att erbjuda ett fast pris så tar man också på sig ett större ansvar för att lösa uppgiften. Arbetar man per timme är det enklare att avbryta om arbetet blir för övermäktigt.

Med ett snittpris på 350 kronor i timmen så ger två timmars arbete per vecka under en säsong på 30 veckor en intäkt på 21 000 kronor.

Kom ihåg

  • För att fakturera för den här typen av tjänst så behöver du antingen ha enskild firma eller använda dig av en tjänst som Frilans Finans. Oavsett vilket alternativ du väljer så kan man lite grovt räkna att ungefär hälften av pengarna försvinner i skatt och sociala avgifter.
  • Du behöver alltid lägga på moms när du fakturerar.

Nackdelar med att hjälpa till med båtar

En viktig del av att analysera varje idé är att identifiera vilka nackdelar som finns. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns med att hjälpa till med båtar?

  • För att kunna hjälpa till med båtar behöver man givetvis ha vissa kunskaper inom området.
  • Med ett fast pris per projekt medför också ett större ansvar att lyckas slutföra uppdrag.
  • Arbetet är inte skalbart och ger heller inte någon form av passiv inkomst.

Sammanfattning

Att hjälpa till med båtar är helt klart ett av alla dessa möjliga sidoinkomster som har sin utgångspunkt i ett intresse. För den som inte är båtentusiast är det antagligen en helt ointressant idé. Det är heller inte skalbart eller ger någon form av passiv inkomst. Men för den som är det kan det definitivt vara ett kul sätt att kombinera nytta med nöje.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!