Idéer, Uthyrning

Hyra ut kläder

Kan man hyra ut kläder och tjäna pengar på det? För vissa plagg kan det säkert finnas en marknad för detta.

Hållbarhet och och cirkulär ekonomi har blivit allt allt viktigare för konsumenter under de senaste åren. Förutom ett ökat intresse för second hand har det också lett till att fler fått upp ögonen för att hyra kläder istället för att köpa. En del plagg använder man bara vid vissa väldigt specifika tillfällen och då kan det vara mer praktiskt att hyra ett plagg istället för att köpa det. Särskilt eftersom man då kan få något finare för mindre pengar än vid ett köp.

Denna idé till sidoinkomst passar allra bäst för dig som redan har en välfylld garderob med kläder som du skulle kunna hyra ut. Men det går givetvis också att köpa in kläder och hyra ut. I kalkylen räknar vi på det sistnämnda. Men den som redan har kläder att hyra ut kan självklart bortse från inköpskostnaden.

Hur gör man då för att hyra ut? Det enklaste och snabbaste sättet är att använda någon form av tjänst, till exempel Gemme. Men det är också rätt enkelt att sätta upp en egen sajt, via exempelvis One.com.

Kalkyl

Förslagsvis köper man in kläderna begagnade. Då kan exempelvis en klänning av något finare design köpas in för nån tusenlapp och sedan hyras ut för 200 kronor per dag eller tillfälle.

För enkelhetens skull kan vi räkna på tre sådana klänningar, där varje klänning hyrs ut 10 gånger per år.

3 x 1 000 kronor = 3 000 kronor i inköp.

30 x 200 kronor = 6 000 kronor i intäkt.

Det ger 3 000 kronor i vinst första året.

Från år två är klänningarna avbetalade och genererar därmed 6 000 kronor i vinst. Man kan också säga att varje klänning behöver bli uthyrd 5 gånger för att tjäna in inköpskostnaden.

Det är relativt få gånger jämfört med många andra objekt. Samma beräkning för en minigrävare gav att den behövde hyras ut 67 gånger – även om det såklart är lite som att jämföra äpplen med päron.

Nackdelar med att hyra ut kläder

Givetvis gäller det också att identifiera eventuella nackdelar med en idé. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns med att hyra ut kläder?

  • Precis som med andra typer av uthyrning av billigare objekt så blir det ganska mycket administration för relativt små inkomster.
  • Det finns givetvis en viss risk att kläder blir förstörda när de blir uthyrda regelbundet. Både eftersom att de slits och eftersom de kan dra på sig fläckar eller skador.

Sammanfattning

Att hyra ut kläder är en affärsidé som passar särskilt bra för dig som redan har en välfylld garderob. Då krävs inga investeringar överhuvudtaget för att komma igång. Det kan dock kräva en del jobb att administrera uthyrningarna. Något som går att se som en nackdel eftersom varje uthyrning inte drar in så mycket pengar. Men för dig som vill låta dina plagg jobba för dig istället för att bara hänga i garderoben är det ett enkelt sätt att få en liten sidoinkomst.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!