Idéer, Uthyrning

Hyra ut sin båt

Att hyra ut sin båt kanske kan vara ett bra och enkelt sätt att skaffa sig en sidoinkomst? Särskilt till tillfälliga besökare på orten, som sommargäster och turister, som inte har möjlighet att ha en egen båt.

Ett smart sätt att tjäna pengar är att hyra ut saker. Många vill hyra produkter istället för att köpa dem på grund av olika skäl. Till exempel att man är på semester, vill testa på nya saker eller helt enkelt vill ha åtkomst till en produkt som är svår att ta med sig. Semesterfirare kan därför vara en bra målgrupp att rikta in sig på.

Om du bor på, eller i anslutning till, en ort som många semestrar på så skulle det kanske kunna finnas en marknad för att hyra ut den här typen av produkter. Vi har tidigare skrivit om att hyra ut kajaker eller cyklar. Ett annat objekt som många gärna vill ha tillgång till under en semester vid vattnet är en båt.  Alltså kan man kanske hyra ut sin båt och tjäna en slant på det.

Hur går man tillväga? Man kan till exempel lägga ut en annons på Blocket. Men det finns också särskilda tjänster för just uthyrning av båtar – Skipperi är en sådan.

Kalkyl

Båtar är ganska dyra. En ny, medelstor motorbåt med bra motor går på flera hundra tusen kronor. Därför är detta kanske inte den allra billigaste affärsidén att starta upp från noll.

Men du kanske redan har en båt? En båt som du inte använder hela sommaren. Då kan uthyrning av den vara ett både smart och enkelt sätt att få in lite extra pengar.

Låt oss räkna på en båt som tar 4-6 personer och är inköpt för 200 000 kronor. Efter att ha frågat båtägare som brukar hyra ut sin båt samt gjort research på nätet har vi kommit fram till att 8 000-10 000 kronor per vecka.

Genom att hyra ut sin båt två veckor varje år för 10 000 kronor per vecka så får man alltså in 20 000 kronor per säsong. Det är en ganska bra inkomst – särskilt givet båtens inköpspris. Faktum är att båten enbart behöver hyras ut 20 gånger/veckor för att tjäna in sin inköpskostnad. Det är relativt låg, jämfört med till exempel en skåpbil.

Nackdelar med att hyra ut sin båt

Det är alltid viktigt att även analysera eventuella nackdelar när man utvärderar en idé. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns med att hyra ut sin båt?

  • Båtar är en säsongsprodukt och kan i princip bara hyras ut under sommarhalvåret.
  • Att köra en båt är inte som att köra en bil, och det kan vara svårt att avgöra hur sjövan någon är. För man vill såklart inte att något ska hända – varken med båten eller med den som hyr den.
  • På förekommen anledning så  man behöver givetvis se till att ha en försäkring. Vid användning av vissa uthyrningstjänster kan dock det ingå.
  • Båten behöver givetvis hållas hel och ren oavsett om man hyr ut den eller inte. Men underhållsjobbet kan öka när den används mer.

Sammanfattning

Att hyra ut sin båt kan säkert vara ett smart sätt att tjäna lite extra pengar. Det kräver dock att man bor sjönära. Och att man har en båt givetvis. Det som talar för den här idén framför allt enkelheten, den relativt breda målgruppen samt det relativt höga pris som går att ta ut i förhållande till inköpskostnaden. Det som talar emot är bland annat att det bara går att hyra ut sin båt under sommarsäsongen och att är sjösäkerheten en extra faktor att behöva ta ställning till.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!