Tips

3 sätt att spara pengar

Ibland kan minskade utgifter också vara ett sätt att tjäna pengar. Vi ger 3 tips på hur du kan spara pengar – och kanske även få en extra intäkt.

Att vi hamnat mitt i en storm av privatekonomiska utmaningar har nog inte undgått någon. Inflation, höga elpriser och stigande räntor gör att utgifterna ökar. I en sådan miljö är det naturligtvis bra att inte enbart fokusera på intäkter utan också på kostnader. Att spara pengar blir indirekt också ett sätt att tjäna pengar.

Media och internet är såklart redan överfullt med tips om hur man kan spara pengar. Därför har vi fokuserat områden som inte bara skulle kunna minska utgifterna utan också ge någon form av intäkter.

Göra själv istället för att köpa

Man behöver givetvis inte vara raketforskare för att lista ut att det blir billigare att göra saker själv istället för att betala för färdiga produkter. Men eftersom det är ett så pass brett område så vill ändå nämna det som en möjlighet att själv välja vad man kan tänka sig att betala för eller inte.

Det kan vara väldigt enkla saker som att laga matlådor (dessa kan även gå att sälja) istället för att äta ute och brygga eget kaffe istället för att köpa på café. Men det kan också vara att laga mat från grunden istället för att köpa färdiga produkter. Ett bra exempel är skillnaden i pris på färdig picklad rödlök, jämfört med priset på råvaran rödlök. Detta är något man kan förbereda själv på 5 minuter till en bråkdel av priset för den färdiga produkten.

Förutom mat så kan ”göra själv” också innefatta att sy eller sticka egna kläder. Det är något vi tidigare tagit upp som en möjlig inkomst och skulle självklart också kunna ge intäkter.

Odla egna grönsaker

Vi har redan skrivit om att odla och sälja växter, där fokus i huvudsak låg på blommor och sticklingar. Men det går givetvis lika bra att skifta fokus till grönsaker. I första hand för att spara in på utgifter, men det går självklart också att sälja grönsaker som man odlat.

Den som bor i hus och har möjlighet att ha ett trädgårdsland kan odla de flesta av våra vanliga basvaror. Potatis, lök, morötter och mycket mer. Men även den som bor i lägenhet kan faktiskt odla en del. Tomat och sallad (till exempel Pak Choi) är två saker som funkar utmärkt att odla på balkongen. Här är en bra artikel i Elle med några tips.

Hyr ut saker när du inte använder dem

Vi har länge levt i en tid med rekordlåga räntor och stor konsumtion som följd. Många av oss har kanske köpt på sig mer prylar än vad tidigare generationer gjorde. När vi nu går lite tuffare tider till mötes kanske det kan vara bra att sätta dessa prylar i arbete istället för att bara låta dem stå och samla damm?

Lägligt nog så har Sidoprojekt uthyrning som en helt egen kategori, och där kan man hitta många tips. Cyklar, takboxar, båtar, kajaker, skåpbilar och hoppborgar är bara några exempel på prylar som skulle kunna börja generera intäkter åt sina ägare.