Idéer, Uthyrning

Hyra ut cykelhållare

Hyra ut cykelhållare – kan det vara ett smart sätt att tjäna pengar? Det är en bred produkt som många kan behöva använda.

Uthyrning kan vara ett smart sätt att tjäna pengar. Detta eftersom att människor kan tänkas vilja hyra produkter istället för att köpa dem av flera olika skäl. Det behöver inte nödvändigtvis vara att produkten är dyr. Det kan också vara så att användaren upplever det som onödigt att äga produkten eftersom den bara behöver använda den vid enstaka tillfällen.

En pirra är ett exempel på en sådan produkt som vi skrivit om tidigare. En cykelhållare för bil skulle kunna vara en annan. Det är såklart svårt att veta om det finns en marknad för att hyra ut cykelhållare. Men det är åtminstone enkelt att testa genom att prova att hyra ut ett exemplar via valfri delningstjänst.

Kalkyl

Det finns olika varianter av cykelhållare för bilar. En variant för att ha cyklarna på taket och en annan där cyklarna står på en plattform bakom bilen. Vi har dock valt att räkna på en lite enklare variant där cyklarna hänger bak på bilen. Detta eftersom vi bedömer att den som är ute efter premiumprodukterna antagligen också är mer benägen att köpa en egen cykelhållare.

Research på nätet visar att den enklare varianten går att hyra ut för mellan 50 och 100 kronor per dag. Om man väljer en sådan av lite högre kvalitet, till exempel denna Thule Express på Clas Ohlson, så kostar en sådan runt 900 kronor att köpa in.

Efter att man har hyrt ut en sådan cykelhållare 9 gånger (dagar) för 100 kronor så har den betalat av sig. Då kommer den att börja generera rena inkomster. Det är väldigt lågt. och även om man räknar på halva priset blir det bara 18 gånger.

Nackdelar med att hyra ut cykelhållare

Vilka nackdelar finns med en affärsidé? Det är också viktigt att analysera. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns med att hyra ut cykelhållare?

  • Den mest uppenbara nackdelen är att det är ganska enkelt att köpa en billig cykelhållare och stuva in den i ett förråd. Det är alltså inte säkert att det finns en marknad.
  • Eftersom det är en så pass enkel idé så kan det också finnas en del konkurrens.

Sammanfattning

Att hyra ut cykelställ är en väldigt enkel affärsidé. Det är givetvis både en styrka och en svaghet. Den största styrkan är att det är möjligt att många kan tänka sig att hyra produkten på grund av att de helt enkelt inte vill äga den. Det gör att det går att ta ett pris som är ganska högt jämfört med vad det kostar att köpa den, vilket innebär att den ganska snabbt kommer att börja generera vinst. Men enkelheten är också den största svagheten. Om hypotesen inte håller och målgruppen istället väljer att köpa en billig variant så faller ju hela affärsidén.

Vad tycker du om idén? Har du något du skulle vilja lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!