Idéer, Uthyrning

Hyra ut en hoppborg

Att hyra ut en hoppborg är en intressant idé till sidoinkomst som kan vara värd att titta lite närmare på.

Tidigare har vi bland annat skrivit om att bygga ett lekland. En annan idé som riktar sig till barn är att hyra ut en hoppborg. Eller flera för den delen. Hoppborgarna kan hyras ut både till privatpersoner som har barnkalas eller till organisationer och föreningar som anordnar olika typer av evenemang. Till skillnad mot att bygga ett lekland så är det också relativt enkelt att köpa in en eller flera hoppborgar.

Hur går man då tillväga för att hyra ut en hoppborg? Det går att göra på många sätt. Du kan ha en egen sajt som de som vill hyra hittar via sök eller sociala medier. Det sistnämnda kräver såklart att du är aktiv där. Men du kan också förlita dig på ett nätverk av kontakter. Ett enkelt första kan även vara att använda sig av digitala tjänster som Hygglo.

Kalkyl

Hur mycket kostar en hoppborg? På sajten Hoppborgartillsalu.nu så ligger de flesta standardmodeller på mellan 15 000 och 20 000 kronor. Det går såklart att hitta billigare varianter som är mindre robusta. Men ska man hyra ut är det viktigt att de håller hög kvalitet.

Låt oss räkna på 15 000 kronor.

Vad kan man sedan hyra ut den för? Research på nätet ger en ganska bred prisbild – allt från några hundra till flera tusen per dag. Det som styr är sannolikt kvaliteten. Enklare varianter som hyrs ut av privatpersoner går för det lägre priset medan mer professionella aktörer kör det högre.

Med en hoppborg av lite högre kvalitet går det säkert att ta åtminstone 1 000 kronor per dag. Så låt oss räkna på det. Eventuellt kan man också erbjuda en halvdag för 600 kronor.

1 000 kronor per gång innebär att hoppborgen måste hyras ut 15 gånger innan den betalat av sig själv. Det är ändå relativt lågt jämfört med många andra uthyrningsobjekt.

Om man kan klara att hyra ut en hoppborg i snitt 2 gånger i månaden under sommarhalvåret under 3 års tid så blir kalkylen enligt följande.

2 x 6 x 3 = 36 gånger.

36 x 1 000 kronor = 36 000 kronor.

På tre år blir det alltså cirka 21 000 kronor i vinst, efter avdrag av inköpskostnad. Då är dock inte eventuella löpande omkostnader medräknade.

Nackdelar med att hyra ut en hoppborg

Det är också viktigt att alltid analysera vilka nackdelar som finns. Vilka nackdelar finns med att hyra ut en hoppborg?

  • Som vanligt med föremål som är stora och tar upp mycket plats är förvaringen en nackdel. Hoppborgar behöver förvaras någonstans, och om man bor i en lägenhet kan det bli trångt i källarförrådet.
  • Också transport kan bli en nackdel. Även om många hoppborgar går in i en vanlig bil rätt ihopvikta så är det ett relativt stort objekt som ska hämtas och lämnas för den som hyr. Det kan avskräcka en del.
  • Hoppa hoppborg är en aktivitet som medför ett visst slitage. Även om man väljer hoppborgar av högre kvalitet så finns risken att de går sönder.

Sammanfattning

Att hyra ut en hoppborg är en kul idé som dessutom kan vara rolig att genomföra eftersom den bidrar till att barn får leka och ha det skoj. Inköpskostnaden är också ganska låg i förhållande till  uthyrningspris. Det gör att den kan börja generera vinst relativt fort. Precis som med många andra uthyrningsobjekt så kan förvaringen vara en nackdel. Men låg tröskel att komma igång ihop med en bra kalkyl gör att idén känns klart intressant.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!