Tips

3 tips för dig som vill hitta en sidoinkomst

Vill du hitta en sidoinkomst? Vi ger dig inspiration för att komma igång samt tips på vad du ska tänka på. 

Gör något som du tycker är kul

Det är lika bra att konstatera det från början – de allra flesta sidoprojekt kommer inte att göra dig rik. Då är det givetvis viktigt att du också har roligt medan du håller på med det.

Det bästa sättet för att hitta en sidoinkomst är sannolikt att fundera kring vad du redan gör. Har du någon hobby som du sysslar med för skojs skull. Det skulle kanske kunna gå att tjäna lite pengar på? En fördel med hobbies är dessutom att man ofta blir ganska bra på dem.

Om du tycker om att sticka så kanske det kan vara något att ta vara på? Eller om du tycker om att odla hemma i trädgården eller på balkongen så kanske det kan vara svaret.

Hitta en sidoinkomst med en skalbar affärsmodell

Även om du du brinner för ditt sidoprojekt så är det givetvis ingen nackdel om den är skalbar. Att en affärsmodell är skalbar innebär att arbetsbördan inte automatiskt ökar i samma takt som försäljningen ökar. Fler kunder innebär inte automatiskt mer jobb. Om du ger ut ett nyhetsbrev och har 100 betalande prenumeranter så blir det inte mer jobb än om du haft 10 prenumeranter.

Vissa sidoprojekt är svåra att göra skalbara och det är naturligtvis ingen deal-breaker. Men det kan vara nyttigt att åtminstone reflektera över hur man kan tillföra skalbara inslag. Stickning och odling, exemplen som nämndes tidigare, är svåra att göra skalbara. Men man skulle till exempel kunna ge ut en e-bok om stickning eller odling.

Passiv inkomst öppnar upp för nya möjligheter

En dröm som många har är att tjäna pengar medan de sover. Det är den ultimata symbolen för att tjäna pengar utan att egentligen behöva göra någonting. Det är såklart en sanning med modifikation eftersom man antagligen behövt göra någonting tidigare för att tjäna dessa pengar. Såvida man inte ärvt dem eller liknande. 

Det är detta som brukar kallas för passiva inkomster. En bra beskrivning är att du inte behöver arbeta för pengarna – pengarna arbetar för dig. Detta möjliggör till exempel att spendera tiden på annat. Till exempel umgås med familjen.

Men hur gör man för att hitta en sidoinkomst som är passiv? För detta låter väl nästan för bra för att vara sant.

Faktum är att många av de allra populäraste sidoinkomsterna är passiva. Till exempel att få avkastning på investeringar eller på räntor. Även att hyra ut en lägenhet eller en gäststuga är nästan helt passiva inkomster. Det innebär visserligen lite administration att hyra ut dem, men själva tjänsten de betalar för – att bo i lägenheten eller stugan – är en helt passiv inkomst för den som hyr ut.

Mer läsning för dig som vill hitta en sidoinkomst