Tips

3 anledningar till att starta ett sidoprojekt

Att starta ett sidoprojekt kan de dig mycket. Förutom att dra in lite extra pengar kan ett det också bidra med nya kunskaper och färdigheter samt massor av glädje.

Inte mindre än en av tre amerikaner har ett så kallat “side hustle”, det vi kallar för sidoprojekt. En hobby eller ett extrajobb som drar in lite extra pengar vid sidan av huvudsysselsättningen.

I Sverige är det ännu inte lika vanligt, men frågan är om vi trots allt inte ser en uppåtgående trend? Allt fler väljer att söka efter alternativ till “ekorrhjulet”, det vill säga ett vanligt arbetsliv med ett jobb som man går till måndag till fredag. För en del handlar det om att spara pengar minska sina utgifter, som exempelvis FIRE-rörelsen. För andra att leva mer ekologiskt och odla sin egen mat. Sen finns det också de som testar att frilansa inom sina respektive yrken. 

Den gemensamma nämnaren är ofta att man vill ha mer kontroll över sitt liv och större möjlighet att styra och påverka. Detta är också nåt man får av att starta ett sidoprojekt. Vi listar tre argument för det nedan.

Du får in extra pengar

Allt i livet handlar inte om pengar. Men mer pengar ger ofta större frihet. I alla fall för alla som inte redan är ekonomiskt oberoende. Att ha en extra sidoinkomst öppnar upp för flera olika nya möjligheter. Du kan spara pengarna och på så sätt bygga upp en finansiell buffert för framtiden, vilket gör dig mindre beroende av ditt vanliga jobb. Du kan också använda pengarna som startkapital om det visar sig att ditt sidoprojekt funkar så pass bra att det skulle kunna bli aktuellt som en heltidssysselsättning. Sist men inte minst så kan du givetvis också spendera pengarna på att öka livskvaliteten för dig och din familj. Åka på resor till exempel.

Du lär dig mycket

Har du någon kompetens du vill öva på? Det kan vara allt från mer affärsrelaterade förmågor som att skapa skalbara affärsmodeller till att administrera en uthyrningsverksamhet till sådant som utgår mer ifrån intressen, som att fota eller odla. Genom att köra detta som en sidogrej att tjäna pengar på så får du förutom en sidoinkomst också chansen att öva upp dina färdigheter inom området.

Det är roligt

Sist och inte minst – det är roligt! I alla fall om du väljer att starta ett projekt inom ett område som du brinner för och som ger dig glädje och energi att hålla på med. Amerikanska undersökningar visar att uppemot 40 procent av alla som startar ett “side hustle” har som främsta drivkraft att de vill göra något de tycker om.

Mer inspiration för att starta ett sidoprojekt

Vill du ha lite ytterligare inspiration? Kika gärna in något av inläggen nedan.