Tips

7 vanliga sidoinkomster

Vilka är de vanligaste sätten som vi tjänar lite extra pengar på? Vi listar 7 vanliga sidoinkomster som många provat på före dig.

De vanligaste sidoprojekten i USA, enligt en undersökning från Side Hustle Nation.

  • Online Business – till exempel bloggande, poddar och digitala kurser. 
  • Freelancing and Consulting
  • E-Commerce – till exempel köpa och sälja prylar på nätet eller att ha sin egen e-handel.
  • Investing – till exempel aktier, fonder eller fastigheter.

Mycket talar för att det ser ut på ett liknande sätt i Sverige. I detta inlägg listar vi några exempel på vanliga sidoinkomster, där flera av exemplen återfinns på listan ovan.

Skapa digitala kurser

Har du kunskap eller erfarenheter att dela med dig av? Kanske kan du använda dem till att skapa digitala kurser som du kan sälja och tjäna pengar på? Tack vare digitaliseringen har utbildning på nätet blir allt vanligare. Coronapandemin accelererade den utvecklingen ytterligare då många gick över till distansundervisning i brist på andra alternativ. Om du är duktig på något så kan du kanske ta rollen som lärare och sätta ihop digitala kurser som du sedan kan sälja på digitalt.

Läs hela inlägget om att skapa digitala kurser.

Köpa och sälja prylar på nätet

Ett väldigt populärt sidoprojekt som många sysslar med utan att ens reflektera över att det ger en inkomst är att köpa och sälja saker på internet. Det kan vara allt från loppisfynd till samlargrejer som serietidningar och porslin. Det som är viktigt här är att ha lite öga för vad som är eftertraktat, köpa det billigt och sedan sälja det vidare dyrare. Ett plus är också att det inte är särskilt komplicerat att testa.

Läs hela inlägget om att köpa och sälja prylar på nätet.

Tjäna pengar på investeringar

På senare år har investeringar blivit väldigt populär sidoinkomst. Något som givetvis också korrelerar med att börsen har gått bra. Aktier har blivit lite av en folksport och många aktiesparare lägger väldigt mycket tid på att analysera olika bolag. Men att investera sina pengar behöver inte vara så komplicerat. Det finns enkla lösningar som att månadsspara i indexfonder. Det är dessutom ett beprövat och historiskt sett vinnande koncept över tid.

Läs hela inlägget om att tjäna pengar på investeringar.

Hyra ut sin lägenhet

Det är givetvis mest vanligt att man hyr ut sin lägenhet av andra skäl än att man vill tjäna pengar. Det kan vara till exempel vid temporär flytt till annan ort, tillfällig vistelse utomlands eller att man flyttar ihop med en partner. Men det behöver i alla fall inte bli ett problem, utan är snarare en möjlighet. Om man har en bostadsrätt kan man nämligen tjäna pengar på att hyra ut sin lägenheten. Det är också en nästan helt passiv inkomst och så länge man inte har några problem med att ha hyresgäster i sitt hem så finns det heller inte särskilt många nackdelar.

Läs hela inlägget om att hyra ut sin lägenhet.

Hyr ut en gäststuga

Hyra ut en ett par extra sovplatser är ett väldigt vanlig sidoinkomst. Särskilt i delar av landet som lockar många turister. En gäststuga på Gotland eller västkusten kan dra in flera tusen i veckan under sommarsäsongen. Visserligen kräver detta lite förberedelser, kanske lite städning samt att man är tillgänglig för att svara på frågor och liknande. Men det är inte särskilt krångligt att prova. Det är bara att lägga ut sin gäststuga på Blocket, AirBnb eller någon liknande tjänst. Eller varför inte börja med att hyra ut via vänner och bekanta? Ofta känner de någon som kan vara intresserad.

Läs hela inlägget om att hyra ut en gäststuga.

Hyr ut en bil eller skåpbil

Har du en skåpbil? Perfekt, det är ett jättebra objekt att hyra ut. Människor behöver ofta transportera i samband med flytt, köp eller försäljning av möbler och annat. Om du inte har en skåpbil kanske du har en vanlig bil med stort bagage. Även dessa kan gå att hyra ut för liknande ändamål.

Läs inlägget om att hyra ut en skåpbil.

Frilansa som fotograf

Är du duktig på att fota? Att frilansa som fotograf är ett vanligt sätt att tjäna lite extra pengar. Om du är duktig på att hantera en kamera – hör dig för lite i ditt nätverk. Bra bilder behövs i många sammanhang ute i företagsvärlden. Det kan vara allt från produktbilder till porträtt på medarbetare och ledningsgrupp.

Läs inlägget om att frilansa som fotograf.

Mer läsning om vanliga sidoinkomster

Blev du inspirerad och vill läsa mer? Du kan till exempel kolla på vad som är mest populärt på Hygglo eller Tradera. Eller varför inte besöka några amerikanska sajter på ämnet, exempelvis CNBC/make-it?