Idéer, Tjänster

Frilansa som fotograf

Att frilansa som fotograf kan vara ett smidigt sätt att tjäna lite extra pengar för dig som är duktig på att hantera en kamera.

Olika typer av frilansuppdrag är vanliga som sidoinkomster. Förutom fotografering kan det handla om grafisk form eller webbutveckling. Det går givetvis att frilansa som allt möjligt, men en bra tumregel är att desto mer operativ tjänsten man erbjuder är, desto enklare är det att sälja den. Det är väldigt tydlig vad köparen får.

Fotografering är en sådan tjänst. Det kan handla om allt från att fota privata tillställningar som ett bröllop till att hjälpa ett företag med medarbetar- eller produktbilder. 

Är man duktig på att fotografera så kan man definitivt bli aktuell för den här typen av uppdrag. Kanske känns det osäkert att börja, men som med så mycket annat handlar det också om att “övning ger färdighet”. En idé skulle dock kunna vara att börja med att först ta ett par uppdrag åt vänner och bekanta mot liten eller ingen ersättning – bara för bli varm i kläderna.

Läs också gärna inlägget om att testa att sälja sina foton.

Kalkyl

Som frilansare förväntas man oftast fakturera kunden. För att kunna göra det behöver man vara godkänd för F-skatt. Men vill man slippa administrera ett eget företag så kan man också fakturera genom tjänster som Frilans Finans.

Om man väljer att fakturera via tjänster som Frilans Finans så får man ut ungefär hälften av beloppet man fakturerar netto. Detta är räknat exklusive moms. Det som försvinner är först arbetsgivaravgift och sedan inkomstskatt (den skatt du ser dras på din vanliga lön) samt en liten avgift till Frilans Finans. Den sistnämnda är dock rätt liten i sammanhanget.

Låt oss räkna på ett uppdrag på en halv dag på den ort som man bor på, vilket gör att varken någon restid eller resekostnad tillkommer. Det kan till exempel vara att ta nya foton på ledningsgruppen för ett lokalt företag.

Om man tar 8 000 kronor exklusive moms för detta blir kalkylen enligt följande.

  • 4 timmars fototid
  • 4 timmars efterarbete*

Totalt: 8 timmar

  • Fakturerar 8 000 kronor (exklusive moms)
  • Efter fakturering cirka 4 000 kronor kvar

Slutlön: 4 000 kronor eller 500 kronor per timme

*Det man alltså också måste tänka på är att det inte bara är att knäppa av bilderna och sen är det klart. Kunden förväntar sig sannolikt lite efterarbete med bilderna i form av redigering.

Nackdelar med att frilansa som fotograf

Vilka nackdelar finns då med att frilansa som fotograf? Att identifiera dem är också en viktig del av analysen.

  • Det finns många fotografer och det kan vara lite svårt att få in uppdrag. Åtminstone till en början innan man har ett nätverk med potentiella kunder samt bra referenser.

Sammanfattning

Om man gillar att fotografera så kan det definitivt vara ett bra sidoprojekt att försöka frilansa som fotograf. Utmaningen är först och främst att klara konkurrensen och att hitta uppdrag. Men om man lyckas med det kan det bli en ganska bra timpenning på jobben. Förutom relativt bra betalt så erbjuder det också möjlighet till bra variation med olika typer av uppdrag.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!