Hyra ut en grävmaskin
Skulle man kunna tjäna pengar på att hyra ut en grävmaskin? Varifrån kommer denna märkliga idé kanske någon undrar. Låt oss utveckla.
Att hyra ut saker kan vara ett smart sätt att tjäna pengar, det har vi tagit upp tidigare. Kunder kan vilja hyra produkter istället för att köpa dem på grund av olika skäl. Ett sådant skäl kan vara att det är en specialprodukt som bara behövs vid ett särskilt tillfälle – till exempel en grävmaskin.
Tidigare har vi avhandlat vanliga produkter som cyklar, barnvagnar och kajaker. Men det finns också specialprodukter som bara behövs vid särskilda tillfällen och som dessutom i de allra flesta fall inte är aktuella att köpa och äga för kunden. Dels för att de är dyra men också för att de är mer eller mindre omöjliga att förvara. Genom att hyra ut en sådan produkt så skulle man alltså kunna tillföra värde åt kunden genom att göra produkten tillgänglig vid just det enda tillfälle hen behöver använda den.
Typiska exempel på det är lastbilar, lastvagnar och entreprenadmaskiner. I den sistnämnda kategorin finner vi alltså idén som det här inlägget handlar om – nämligen att hyra ut en grävmaskin.
Kalkyl
Det är viktigt att etablera direkt att hyra ut en grävmaskin inte är den enklaste idén på grund av den höga inköpskostnaden. En minigrävare av godtagbar kvalitet kostar åtminstone 100 000 kronor. En något tyngre grävmaskin med lite mer grävkapacitet ett par hundratusen. Vilket utbud som finns går att få en liten överblick på bland annat hos Mascus.
Låt oss säga 200 000 kronor för vår kalkyl. Det finns ju en begagnatmarknad och det går att välja ett lite billigare alternativ.
Vad kan man då hyra ut maskinerna för? Enligt en källa i branschen så är prisbilden för en typisk grävmaskin med gummilarver från 1,5 ton upp emot 5 ton cirka 1 500 – 2 500 kronor per dag. Låt oss räkna på det lägre beloppet för minigrävare och det högre för en lite större maskin på runt 5 ton.
- Den mindre maskinen behöver hyras ut cirka 67 gånger för att betala tillbaka inköpskostnaden.
- Den större maskinen behöver hyras ut cirka 80 gånger för att betala tillbaka inköpskostnaden.
Sen får man såklart inte glömma att en grävmaskin sannolikt har ett ganska stort andrahandsvärde och att man kan sälja den vidare. Om man tar med det i kalkylen blir den förstås genast mer fördelaktig.
Nackdelar med att hyra ut en grävmaskin
När man analyserar och utvärderar en idé är det är viktigt att alltid också fundera på vilka nackdelar som finns. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns med att hyra ut en grävmaskin?
- Som vi tidigare har varit inne på så är grävmaskiner väldigt dyra att införskaffa. Det gör också att det tar lång tid att tjäna in inköpskostnaden. Man kan dock räkna med att få tillbaka en del av inköpskostnaden när man säljer maskinen, vilket gör den här nackdelen något mindre.
- Förvarningen går såklart inte att bortse ifrån. Om man inte har en gård med stora förvaringsmöjligheter behöver man antagligen hyra en lokal, vilket kommer med extra kostnader.
- Transport – det är inte bara att åka och hämta en grävmaskin hur som helst, den måste även transporteras. Det kanske behöver ingå en kärra i hyran, vilket medför extra omkostnader.
- För att kunna ge ett trovärdigt intryck i sin roll som uthyrare behöver man också ha vissa kunskaper om grävmaskinen, och denna typ av maskiner i allmänhet. Om något går sönder behöver man också veta hur man ska agera, och så vidare.
Sammanfattning
Att hyra ut en grävmaskin är definitivt inte en idé som passar alla. Dels på grund av inköpskostnaden och att maskinen behöver hyras ut många gånger för att tjäna in den, men också på grund av förvaringen och kunskapen som krävs. Men för dig som redan har en grävmaskin så kan det fortfarande vara attraktivt att få in lite sidoinkomster från den. En fördel med idén är att även om det är en lite smalare produkt så finns det en väldigt tydlig marknad. Alla kanske inte behöver hyra en grävmaskin men det finns alltid någon som behöver det.
Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!