Försäljning, Idéer

Sälja äppelmos

Kan man tjäna pengar på att sälja äppelmos? För dig som har äppelträd kan det definitivt bli en sidoinkomst.

Ett par äppelträd på tomten kan producera mycket äpplen. Särskilt om de fått växa till sig med åren. Många som har dessa träd på sina tomter har svårt att ta vara på alla äpplen och ger därför ofta bort till vänner och bekanta.

Är du en av dem? Kanske kan du sälja äppelmos gjort på de äpplen som blir över. Det kanske inte är den mest spännande eller lukrativa affärsidén, men varför inte utnyttja en resurs som du ändå har?

Det som du i så fall behöver är antagligen en köksassistent samt lite kunskap om hur man gör äppelmos. Det sistnämnda går enkelt att läsa sig till på exempelvis Köket.se.

Kalkyl

Man kan på ett ungefär räkna på att 2 kilo äpplen ger 1 liter äppelmos. Detta går i sin tur att dela upp på 2 burkar på 0,5 liter. En sökning på Willys (augusti 2022) visar att äppelmos på burk säljs för mellan 10 kronor och 25 kronor, beroende på kvalitet och storlek på burken. Ett hemmagjort äppelmos bör dock gå att sälja för ett lite högre pris. Låt oss säga 30 kronor per burk.

Om du får 20 kilo äpplen över kan det bli 10 liter äppelmos. Detta blir sedan 20 burkar som säljs för 30 kronor styck.

Den som får 20 kilo äpplen över kan alltså sälja äppelmos för cirka 600 kronor. Om vi räknar på 100 kilo äpplen blir det dock 3 000 kronor.

Nackdelar med att sälja äppelmos

Det är också viktigt att analysera eventuella nackdelar när man utvärderar en idé. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns med att sälja äppelmos?

  • Det är en billig produkt som som måste upp i stora volymer för att dra in några större summor pengar. Detta trots att råvaran går att klassa som “gratis”.
  • Det är ingen särskilt unik affärsidé. Att sälja äppelmos är heller inte skalbart och ger inte någon passiv inkomst.

Sammanfattning

Att sälja äpplemos är en riktigt gammal klassisk affärsidé som verkligen andas svensk landsbygd. Det är som sagt inte den allra mest lukrativa och det kräver ganska stora volymer för att det ska bli några större summor. Men för dig om ändå har äpplen som blir över så är det ett enkelt och klimatsmart sätt att bli av med dem  –  samtidigt som du får in lite pengar.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!