Försäljning, Idéer

Sälja begagnade böcker

Kan man tjäna pengar på att sälja begagnade böcker? Det är absolut värt att kolla närmare på.

Du har säkert varit på en loppis eller i en second hand-butik någon gång och noterat att de ofta har ett stort utbud av böcker. Dessa säljer de för i princip inga pengar alls. Kanske 5 eller 10 kronor styck. Eftersom det finns oändligt med begagnade böcker så är en slumpmässig bok på en hylla inte värd särskilt mycket mer än så.

Men i en annan kontext så kan böckerna faktiskt blir mer värdefulla. Om det är precis rätt bok – den någon har letat efter och nu slutligen hittat. Vi pratar nu naturligtvis om begagnade böcker på nätet. En populär tjänst för detta är exempelvis Bokbörsen.

Denna affärsidé kräver givetvis att man har lite känsla för vilken typ av böcker som går att sälja. Men eftersom varje försäljning kan ge flera gånger inköpspriset så blir marginalen så pass bra att man inte behöver sälja alla böcker man köper in.

Kalkyl

Låt oss räkna på ett  inköp av 100 handplockade böcker på olika loppmarknader för 10 kronor styck. Det blir då 1 000 kronor.

Alla böcker kommer inte gå att sälja. Men låt säga att 30 stycken av dem går att sälja för ett snittpris på 50 kronor plus frakt.

Vidare så har vi kanske 30 böcker som går att sälja, men till ett lägre pris. Låt säga 20 kronor i snittpris plus frakt.

Sen har vi övriga 40 som inte blev sålda. Dessa kan man spara och göra ett nytt försök med längre fram, men om de inte blir sålda då heller så kan man skänka dem till Stadsmissionen eller motsvarande.

Försäljningen blir i så fall:

30 x 50 kronor = 1 500 kronor

30 x 20 kronor = 500 kronor

Totalt: 2 000 kronor

Enligt denna kalkyl så kan man alltså sälja böckerna för dubbelt så mycket som man köpte dem för.

Nackdelar med att sälja begagnade böcker

Vilka nackdelar finns med en affärsidé? Det är också viktigt att analysera. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns med sälja begagnade böcker?

  • Den stora nackdelen är utan tvekan att det är mycket administration för lite pengar. Först ska böckerna hittas och köpas in. Sedan ska 60 böcker skickas ut till sina köpare. Detta för en vinst på 1 000 kronor.
  • Du behöver givetvis ha viss kunskap om vilka böcker som går att sälja till ett hyfsat pris. Detta är dock inget som inte går att lära sig.
  • Det är ingen passiv inkomst och affärsidén är heller inte skalbar. Möjligen skulle det dock kunna gå att optimera marginalerna genom att fokusera på de mest lönsamma böckerna.

Sammanfattning

Att sälja begagnade böcker ser vid första anblicken ut att vara en riktigt bra idé. Att sätta saker i en ny kontext där de blir mer värdefulla är en beprövad affärsmodell. Men efter att ha räknat på det inser man dock att det blir en ganska låg intäkt per bok. Det betyder i sin tur att det blir ganska mycket jobb för lite pengar. Men, för dig som har ett stort intresse av böcker så kan det kanske ändå vara värt det. Att få hålla på med något du tycker är roligt och dessutom tjäna lite pengar på de.

Vad tycker du om idén? Har du något du skulle vilja lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!