5 passiva sidoinkomster
Att ha ett sidoprojekt som genererar lite extra pengar behöver inte ta massor av tid. Vi listar 5 förslag på passiva sidoinkomster.
Passiva inkomster innebär att du inte behöver arbeta för pengarna – pengarna arbetar för dig. Medan du är på ditt vanliga jobb, är med din familj eller sover, så kommer pengarna fortsätta att ticka in på ditt konto. Vi skrivit om passiva inkomster i ett tidigare inlägg som går att läsa här.
Låter det intressant? I det här inlägget listar vi 5 förslag på hur du kan tjäna lite extra pengar mer eller mindre passivt.
Tjäna pengar på investeringar
Att investera i aktier och fonder har blivit en allt mer populär sidoinkomst. En del sparare har ett stort intresse och lägger mycket tid på detta. Men om man vill lägga minimalt med tid finns det också enkla lösningar – som att månadsspara i indexfonder. Månadssparande går att sätta upp via de flesta banker och är ett beprövat och historiskt sett vinnande koncept över tid. Man köper för en förutbestämd summa varje månad och slipper på så sätt bekymra sig över om börsen går upp eller ner på kort sikt.
Läs hela inlägget om att tjäna pengar på investeringar.
Hyra ut förvaring
Vi människor tenderar att samla på sig mycket saker. Ibland kanske till och med lite för mycket. Därför skulle det kunna vara en smart idé att hyra ut förvaring. Att hyra ut förvaring är en nästan helt passiv inkomst. Det kräver förvisso lite administration när kunder påbörjar eller avslutar sina hyresperioder, men så länge de hyr tickar pengarna in utan att du behöver göra någon extra insats. Dessutom är förvaring inte alltid tillfällig utan kan vara mer eller mindre permanent. En kund kan alltså potentiellt bli kvar i många, många år.
Läs hela inlägget om att hyra ut förvaring.
Skriva en e-bok
Sitter du på mycket kunskap om något? Rätt paketerat kan en e-bok om detta säkert generera ett visst intresse. Det kanske till och med generarar så mycket intresse att vissa kan tänka sig att betala en liten slant för den. Eftersom detta är en skalbar affärsmodell så innebär inte mer försäljning automatiskt mer jobb. Det innebär att man kan säga att när boken väl är skriven så kan den generera försäljning om och om igen och därmed bli en passiv inkomst.
Läs hela inlägget om att skriva en e-bok.
Låna ut pengar
Låna ut pengar är något som människor har gjort i alla tider. Så varför inte testa att ha det som en sidoinkomst? Idag finns nämligen så kallade peer-to-peerlån som man kan investera i. Lite förenklat så kan man säga att det fungerar som så att istället för att du har pengarna på banken så blir du blir själv banken. Räntan är oftast runt 5 procent per år. Det är betydligt högre än att ha pengarna på ett vanligt sparkonto, men man ska givetvis ha i åtanke att det heller inte är en lika säker placering.
Läs hela inlägget om att låna ut pengar.
Hyr ut en gäststuga
Att hyra ut en ett par extra sovplatser är en vanlig sidoinkomst i delar av landet som lockar många turister. Visserligen kräver detta lite förberedelser, kanske lite städning samt att man är tillgänglig för att svara på frågor och liknande. Men det är ju i första hand boendet hyresgästen betalar för – eventuell service blir mer av en bonus. Det är heller inte särskilt krångligt att prova – bara att lägga ut sin gäststuga på Blocket, Airbnb eller någon liknande tjänst. Ett alternativ är också att börja med att hyra ut via vänner och bekanta. Ofta känner de någon som kan vara intresserad.
Läs hela inlägget om att hyra ut en gäststuga.
Mer inspiration till passiva sidoinkomster
Blev du inspirerad och vill läsa mer om passiva sidoinkomster? Det finns givetvis massor av artiklar på ämnet. Kika till exempel in den här artikeln hos Driva Eget, eller varför inte den här hos Ung Privatekonomi.