Försäljning, Idéer

Sälja ved

Kan man tjäna pengar på att sälja ved? Många privatpersoner med braskaminer kan säkert vara intresserade av att bunkra upp med ett större parti ved istället för att köpa små, dyra säckar på en bensinmack.

Att sälja ved är något som många som bor på landsbygden sysslar med i såväl stor som liten omfattning. Vissa äger stora områden skog och gör det mer eller mindre professionellt, andra har mindre skogsområden och har det som en liten extra inkomst.

För att kunna sälja ved behöver man dock givetvis ha tillgång till träd att avverka. Det har man genom att äga skogsmark. En del har turen att ha detta inom familjen, till exempel ärvt från tidigare generationer. Men de allra flesta måste naturligtvis köpa mark för att få tillgång till veden.

Kalkyl

Att köpa en hektar skog kostar enligt källor mellan 30 000 kronor och 125 000 kronor, beroende på var i Sverige den ligger. I norra Sverige är det längre transporter och det finns mindre köpkraft, medan det är tvärtom i södra Sverige. Därför blir skogen mer värd i söder än i norr.

Samma princip gäller försäljningspriser för virke per kubikmeter. I norr ligger de runt 300 kronor medan de i söder kan ligga på 800 kronor. En kubikmeter motsvarar, lite ungefärligt räknat, ett stort träd.

Ved, som skiljer sig från virke att det är upphugget i bitar och torkat, säljs även det för ungefär samma pris. Från mellan 350 till 950 kronor.

I vår kalkyl så räknar vi på de prisuppskattningar som anges för mellersta Sverige. Cirka 80 000 kronor per hektar och cirka 500 kronor per kubikmeter ved.

För att få igen investeringen på 80 000 kronor behöver man alltså sälja 160 kubikmeter ved. För att få ihop 160 kubikmeter ved behöver man avverka cirka 160 träd. Då har vi dock inte tagit hänsyn till eventuella omkostnader som skulle kunna uppkomma.

Precis som med många andra investeringar så kan man dock sälja skogsmarken vidare och sannolikt få ut ungefär samma pris för den som när man köpte. Detta förutsatt att man hållit efter den och planterat nya träd givetvis.

Nackdelar med att sälja ved

Vilka nackdelar finns då med att sälja ved? Att fundera kring det är också en viktig del av analysen. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker.

  • Att jobba i skogen är ett tungt och slitsamt arbete. Det är stora, tunga stockar som ska hanteras. Är man mer inne på passiv inkomst och skalbara affärsmodeller så bör man nog överväga andra alternativ.
  • Förutom att vara tungt och slitsamt så kan det också vara farligt. Fällning av träd innebär vissa risker. Förutom att vistas bland fallande träd så ska man även hantera relativt farlig utrustning som en motorsåg.
  • Utrustning behövs som sagt. Även om man givetvis kan anpassa detta lite utefter plånbok och ambition så finns det ändå en miniminivå man måste upp till för att det inte ska bli för farligt eller tungt. Detta innebär att det tillkommer extra inköpskostnader och kanske även behov av förvaring.

Sammanfattning

Att sälja ved är ett ganska okomplicerad affärsidé som passar särskilt bra för den som tycker om att vara ute i skogen. Om man redan äger en bit skog så är det heller inget större steg att testa att ta ner något träd och stycka upp. Men samtidigt är det ett tungt och slitsamt arbete som kanske inte passar alla.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!