Försäljning, Idéer

Sälja egna möbler

Kan man tjäna pengar på att bygga och sälja egna möbler? Det är absolut värt att kolla närmare på. Du har säkert sett möbler som är gjorda för hand och noterat att de ofta är väldigt unika och kan vara dyra. Dessa möbler är gjorda av personer som har en passion för att skapa och sälja sina produkter. Det är något som en del som köper möbler efterfrågar.

Att bygga och sälja egna möbler kräver givetvis att man har lite känsla för design och förmåga att bygga. Men eftersom varje försäljning kan ge flera gånger inköpspriset så blir marginalen så pass bra att det kan vara en lönsam affär.

Kalkyl

Vad trä och annat material kostar beror såklart på vilka material du väljer. Mer exklusiva och dyra material ger givetvis också ett dyrare pris mot kund. Men tanken är att det är din design och ditt arbete som ska ge dig en bra marginal på försäljningen. Inte materialvalet. Här kan du hitta lite information om olika material.

Låt oss räkna på ett inköp av trä och material för att bygga en soffa för 5 000 kronor.

Soffan säljs sedan för 12 000 kronor. 

Vinsten blir då 12 000 kronor – 5 000 kronor = 7 000 kronor.

7 000 kronor låter såklart mycket, men det som avgör om det är en bra lön eller inte är hur lång tid det tar att bygga soffan. Om det tar 10 timmar blir lönen 700 kronor i timmen, vilket är helt okej. Men om det tar 50 timmar är lönen nere på 140 kronor.

Nackdelar med att bygga och sälja egna möbler

Vilka nackdelar finns med en affärsidé? Det är också viktigt att analysera. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka nackdelar finns med sälja egna möbler?

  • Den stora nackdelen är utan tvekan att det kräver mycket tid och arbete. Möjligheterna till skalbarhet eller passiv inkomst är begränsade.
  • Det kräver också en investering i material och verktyg. 
  • Dessutom kan det vara svårt att hitta kunder och marknaden kan vara tuff.

Sammanfattning

För dig som tycker om att bygga och designa saker så kan det absolut vara en bra affärsidé att sälja egna möbler. Om du hittar ett sätt att arbeta tidseffektivt och kan ta ut en timlön (före sociala avgifter) på mellan 500 och 1 000 kronor så blir det relativt lönsamt. I alla fall för den här typen av sidoprojekt. Men det finns såklart också nackdelar, till exempel investeringar i material och verktyg samt konkurrens om kunderna.

Vad tycker du om idén? Har du något du skulle vilja lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!