Försäljning, Idéer

Annonsera på sin egen webbsida

Att tjäna pengar genom att annonsera på sin egen webbsida kan vara ett bra sätt att få in extra inkomst. Det finns olika sätt att göra detta, men det grundläggande är att ha en webbsida som lockar tillräckligt många besökare. Sedan kan man sälja annonser via olika annonsnätverk, exempelvis Google Adsense.

Innehållet kan vara dynamiskt och uppdateras regelbundet, till exempel en blogg. Men det kan också vara relativt statiskt, till exempel information om något specifikt ämne. En statiskt webbsida som inte kräver uppdateringar kan dessutom bli en passiv inkomst.

För att lyckas kan du behöva skaffa dig lite kunskap om SEO (sökmotoroptimering). Det hjälper dig att få din webbsida att ranka högre i sökmotorer som Google, vilket i sin tur kan leda till fler besökare. Att arbeta med content marketing och skapa innehåll i sociala medier är också ett bra sätt att dra in lite extra trafik.

Kalkyl

Tyvärr blir kalkylen i detta fall väldigt generell. Detta eftersom det är svårt att säga på förhand hur mycket pengar man kan tjäna. Man måste helt enkelt prova själv.

Intäkter är beroende av många olika faktorer, bland annat hur mycket trafik du får och vilken typ av innehåll du tillhandahåller. Ett vanligt mått på hur mycket man tjänar är RPM (revenue per thousand impressions). RPM kan variera över tid, men om du har ett snitt på 150 ger det alltså cirka 150 kronor i månaden per 1 000 besökare på sajten.

En sajt som genererar 1 000 besök ger i detta fall endast alltså cirka 150 kronor i månaden i intäkter. Men med 10 000 besök i månaden blir det istället 1 500 kronor. Det är alltså till stor del trafiken som avgör hur stora intäkterna blir.

Nackdelar med att annonsera på sin egen webbsida

Att identifiera nackdelar är även det en viktig del av analysen och det finns såklart också sådana med att annonsera på sin egen webbsida.

  • Det mest uppenbara nackdelen är att det är svårt att bedöma intäkterna på förhand. Man får helt enkelt testa sig fram.
  • Det är ganska hård konkurrens om webbtrafiken och långt ifrån säkert att man lyckas få tillräckligt med besökare.

Sammanfattning

Att tjäna pengar genom att annonsera på sin egen webbsida kräver lite arbete och tålamod, men det kan vara ett bra sätt att få in extra inkomst om du har en webbsida med bra innehåll och en stadig ström av besökare. Särskilt om det blir den passiv inkomst. Konkurrensen är dock ganska stor och det är långt ifrån säkert att det blir några intäkter att tala om.

Vad tycker du om idén? Har du något du skulle vilja lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!