Idéer, Uthyrning

Hyra ut förvaring i containers

Förvaring i containers – kan det vara en möjlig affärsidé? En container är relativt billig och är särskilt konstruerad för att transportera och förvara saker. Så varför inte?

Att behöva förvara fler eller större saker än man har plats för saker är ett vanligt behov. Vi har tidigare skrivit om att hyra ut förvaring i allmänhet. Då handlade det först och främst om att hyra ut förvaring som man redan har. Till exempel om man bor på en gård eller ett hus på landet och har möjlighet att erbjuda förvaringen där. Men genom att istället erbjuda förvaring i containers så öppnar man upp för nya möjligheter.

  • Ett alternativ är att ha containers stående en plats som man själv tillhandahåller. Då kan kunder komma dit och lämna sina saker för förvaring.
  • Ett annat alternativ är att hyra ut hela containern på plats. Alltså att kunden förvarar den hos sig. Detta skulle också kunna vara till exempel en byggfirma som utför ett tillfälligt jobb och behöver någonstans att förvara sin utrustning.

En stor fördel med att hyra ut förvaring i containers är att det är en nästan helt passiv inkomst. Det kräver förvisso lite administration när kunder påbörjar eller avslutar sina hyresperioder, men så länge de hyr tickar pengarna in utan att du behöver göra någon extra insats.

Kalkyl

Låt oss titta på en kalkyl på en container på 20 fot, vilket är ett av de mindre standardmåtten.

Enligt Containerexperten kostar en sådan cirka 20-25 000 kronor plus moms att köpa in ny. Det stämmer på ett ungefär med andra källor, där en begagnad ofta kostar cirka 20 000 kronor (inklusive moms) och en ny uppåt 30 000.

En container på 20 fot är 6 x 2,5 meter, vilket ger en yta på 15 kvm.

Hos större aktörer som 24Storage och Shurgard ligger priserna i skrivandets stund på mellan 1 500 och 3 000 kronor för ett förråd på 15 kvm.

Om man hyr ut containern i sin helhet för 1 500 kronor i månaden tar måste man hyra ut den cirka 20 gånger för att tjäna in en inköpskostnad på 30 000 kronor.

Utöver detta finns också alternativet att hyra ut containerns “på plats”, med leverans och avhämtning. Som det tidigare nämnda exemplet med byggfirman. Detta kräver dock att man har en trailer att lasta containern på.

Nackdelar med att hyra ut förvaring i containers

Det är viktigt att alltid också fundera på vilka nackdelar som finns när man analyserar en affärsidé. Det kan vara allt från mycket administration till rena risker. Vilka kan vi hitta med att hyra ut förvaring i containers?

  • En container är tung och tar mycket plats. Den behöver också köras med en lastbil på någon form av trailer. Inte det allra enklaste objektet att hantera alltså.
  • Om man väljer att ställa containern på sin egen mark blir läget på denna viktig. Kunder vill antagligen ha hyfsat nära till sin förvaring.
  • Det finns såklart en del konkurrens på området. Tidigare nämnda 24Storage och Shurgard gällande vanlig förvaring. Men även aktörer som erbjuder uthyrning av containers för olika bruk.

Sammanfattning

Att hyra ut förvaring i containers skulle kunna vara ett bra sätt att kunna erbjuda magasinering till kunder utan att behöva ha en lokal för ändamålet. Det är givetvis också billigare att införskaffa en container än att uppföra en lagerlokal. Dessutom kan det ge en passiv inkomst. Nackdelar kan vara att containers är stora och svåra att hantera, samt att det finns en hel del konkurrens. Om du vill du utforska affärsidén ytterligare så finns det ett bra klipp på Kyle Grimms Youtubekanal. Där träffar han Clayton, som precis köpt en cointainer.

Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!