Frilansa som grafiker
Är du duktig på layout och på att skapa grafiskt material? Att frilansa som grafiker kan vara ett smidigt sätt att tjäna lite extra pengar.
Olika typer av frilansuppdrag är vanliga som sidoinkomster. Förutom att frilansa som grafiker kan det handla om exempelvis fotografering eller webbutveckling. Självklart går det att frilansa som allt möjligt, men vissa tjänster kan vara svårare att sälja in om man inte redan har ett etablerat nätverk med kontakter och kunder. I regel är det enklare att sälja in lite mer operativa tjänster där det är väldigt tydligt vad kunden får. Tjänster av lite mer strategisk karaktär kan vara svårare att sälja in. Till exempel förändringsarbete eller andra konsultuppdrag.
Grafiskt formgivning är i alla fall en tjänst som är väldigt visuell och därmed också tydlig för kunden. Det kan vara enklare uppdrag som att ta fram bilder och grafik till webb och sociala medier. Men det kan också vara lite mer avancerade uppdrag som att ta fram en helt ny grafisk profil tillsammans med en varumärkesstrateg.
Är man duktig på layout och kan hantera program som exempelvis Adobe-sviten (Photoshop, Indesign med flera) så kan man definitivt bli aktuell för den här typen av uppdrag. Om det känns tufft att komma igång så kan en idé vara att börja med att först ta ett par uppdrag åt vänner och bekanta mot liten eller ingen ersättning. Det blir bra övning för att sedan kunna sälja in sig till fler kunder.
Kalkyl
Som frilansare förväntas man oftast fakturera kunden. För att kunna göra det behöver man vara godkänd för F-skatt. Men vill man slippa administrera ett eget företag så kan man också fakturera genom tjänster som Frilans Finans.
Om man väljer att fakturera via tjänster som Frilans Finans så får man ut ungefär hälften av beloppet man fakturerar netto. Detta är räknat exklusive moms. Det som försvinner är först arbetsgivaravgift och sedan inkomstskatt (den skatt du ser dras på din vanliga lön) samt en liten avgift till Frilans Finans. Den sistnämnda är dock rätt liten i sammanhanget.
Låt oss räkna på ett mindre uppdrag, till exempel att ta fram en infografik åt ett företag. Hur lång tid det tar beror givetvis på hur mycket tid man lägger ner.
Brief: 1 timme
Ta fram en första version: 3 timmar
Slutgiltig version efter feedback: 2 timmar
Totalt: 6 timmar
Med ett timarvode på 750 kronor blir det 4 500 kronor. Efter fakturering cirka 2 250 kronor kvar
Slutlön: 2 250 kronor eller 375 kronor i timmen.
Nackdelar med att frilansa som grafiker
Att identifiera nackdelar är även det en viktig del av analysen och det finns såklart också sådana med att försöka frilansa som grafiker.
- Som tidigare nämnts kan det vara lite svårt att komma igång. Var börjar man? Men med lite tålamod och genom att bygga upp lite kontakter så bör det kunna komma in lite förfrågningar.
- Det finns sannolikt en hel del konkurrens. En hel del av de företag man frågar har antingen en grafiker anställd eller jobbar med en reklambyrå.
- Det är inte skalbart utan man behöver jobba för varje krona.
Sammanfattning
Att frilansa som grafiker passar dig som är duktig på layout och har tålamodet att bygga upp ett litet kontaktnät med kunder att jobba med. Det finns en viss konkurrens och till en början kan det vara lite trögt att få uppdrag. Men om man lyckas med det kan det bli en ganska bra timpenning på jobben. Förutom relativt bra betalt så erbjuder det också möjlighet till bra variation med olika typer av uppdrag. Ett smidigt och varierande sidoprojekt helt enkelt.
Vad tycker du om idén? Är det något du vill lägga till eller påpeka? Kommentera gärna!